La ce mai e buna DGIA?

Generalul (r) Iulian Cristian Gherghe, fost locțiitor al șefului Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA), ar fi recunoscut că a delapidat peste 179.000 de dolari din fondul de război al serviciului secret al Armatei.

Pe 27 noiembrie 2018, a retras cei peste 179.000 de dolari din contul de la BCR al DGIA unde se aflau fondurile instituției pentru situații de criză și război: peste 1.267.000 de dolari.

Generalul ar fi falsificat declarația de plată externă ”aplicând fără drept pe acest înscris ștampila unității și contrafăcând semnătura comandantului gl. Hapău Marian, prin aplicarea unei ștampile cu semnătura acestei persoane”, potrivit motivării Judecătorului Curții Militare de Apel București, George Matei.

Generalul a recunoscut că a dus banii la birou unde i-a ținut într-un seif timp de un an, apoi și-a cumpărat cu ei un teren în Corbeanca pe care și-a construit o casă. Generalul Gherghe a arătat că a restituit 80 % din prejudiciu din momentul în care a început ancheta internă în cadrul DGIA și s-a pensionat, adică în urmă cu o lună.

________________

Și gargara legislativă, sper sa n-o greșesc:

LEGEA nr. 346 din 21 iulie 2006 (*republicată*)

Capitolul IV – Domenii de responsabilitate ale structurilor centrale

Articolul 15

(1) Direcția Generală de Informații a apărării asigură obținerea, prelucrarea, verificarea, stocarea și valorificarea informațiilor și datelor referitoare la factorii de risc și amenințările interne și externe, militare și nonmilitare, care pot afecta securitatea națională în domeniul militar, acționează pentru prevenirea, descurajarea și contracararea oricăror riscuri sau amenințări care pot afecta securitatea națională a României în domeniul militar, coordonează aplicarea măsurilor contrainformative și cooperarea atât cu serviciile/structurile departamentale naționale și de informații, cât și cu cele ale statelor membre ale alianțelor, coalițiilor și organizațiilor internaționale la care România este parte și elaborează politicile, coordonează și controlează, la nivelul Ministerului Apărării Naționale, potrivit legii, activitățile referitoare la protecția informațiilor clasificate naționale, NATO, UE și a informațiilor clasificate care fac obiectul tratatelor, înțelegerilor și acordurilor bilaterale sau multilaterale în domeniul apărării la care România este parte.

(2) Personalul Direcției generale de informații a apărării își desfășoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a securității naționale în domeniul militar. Pentru culegerea de informații în teatrele de operații și pentru lupta împotriva terorismului, Direcția generală de informații a apărării poate avea în subordine structuri combatante.

(3) Direcția generală de informații a apărării este condusă de un director general, cadru militar în activitate. Directorul general este numit de către ministrul apărării naționale, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Funcția de director general al Direcției generale de informații a apărării este asimilată funcției de secretar de stat.

(4) Unele categorii de tehnică și bunuri specifice se achiziționează, în condițiile legii, prin structuri specializate proprii, de la parteneri interni sau externi.

(5) Pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice securității naționale în domeniul militar, Direcția generală de informații a apărării execută misiuni independente sau integrate la nivel strategic, operativ și tactic, în țară și în străinătate, inclusiv cu structuri combatante proprii.

(6) Activitatea specifică a Direcției generale de informații a apărării are caracter secret de stat.

(7) Direcția generală de informații a apărării desfășoară acțiuni specifice în spațiul cibernetic în scopul cunoașterii, monitorizării și contracarării agresiunilor cibernetice care vizează infrastructurile cibernetice critice ale Ministerului Apărării Naționale.

(8) Direcția generală de informații a apărării elaborează strategiile, politicile și reglementările specifice domeniului de responsabilitate, precum și politici și reglementări proprii în domeniul managementului resurselor umane și educației militare și coordonează activitatea de formare, specializare și perfecționare a personalului militar din armată în domeniul de responsabilitate.

(9) Direcția generală de informații a apărării desfășoară misiuni de protecție și pază a principalelor categorii de factori umani și materiali din responsabilitatea Ministerului Apărării Naționale, intervenția antiteroristă și participă, potrivit legii, la organizarea și executarea intervenției contrateroriste, prin structura specializată proprie. Regulile de angajare în misiuni și operații ale structurii specializate se autorizează la nivelul Direcției generale de informații a apărării, în calitate de autoritate militară competentă.

80 de comentarii:

 1. sunt curios daca apare stirea la trust si pro patria ca tot au aniversat ceva saptamana trecuta.
  in rest zic sa-i fie de bine pensia,ventitul,traiul si gradele lui si tututor acestor oligarhi cu epoleti care din ’47 se bat cu bateriile…de vin.

  22
 2. Chiar ma intrebam de ce nu ati scris inca nimic despre asta…

  3
  • Pai #1 si #2 ai shpionilor Armatei sunt…(introduceti vorbe de duh la alegere)

   8
   • Cand Ciuca a fost desemnat ca ministru aveam ceva sperante. Apoi, ca deobicei
    Ele incep sa se disipeze si sa dispara.
    Ptr mine primul steag rosu a fost si est
    e insistenta Asta repetata robotica a lui ciuca cu „off set”.
    Asta imi spune ca generalul s-a politicizat..
    Datoria ministrului apararii este de a imarma , echipa si antrena fortele armate pe care le conduce. Ptr celelalte detalii ne militare statul a inventat : ministerul economiei, ministerul muncii , cu ministrii respectivi.
    Asta imi spune ca ministrul apararii al romaniei se auto distrage de la functia si datoria lui. Ministrul Apararii nu este si Ministrul Economiei si/sau Ministrul Muncii.
    Acum sa revin la subiect : nu as fi surprins din calcule ca Ciuca sa nu fie implications, cel putin indirect in distrugerea colonelului si a protejarii coruptiei, criminalilor si a status quo
    Efecte: Demoralizare si Depopulare.

    1
   • Herr Von Renn Weg

    Crocodili cu solzi si sufletul lui Iliescu!

    2
 3. Ce sa zic, macar a fost patriot si si-a facut vila din banii nostri, ca putea s-o faca din banii Moscovei….
  Glumeam. Un gunoi pe care trebuie sa-l lase intr-un birou cu un pistol si un singur glont.

  54
  • S-au dus generatiile capabile de astfel de gesturi. Nu o sa mai vedem ofiteri capabili de astfel de gesturi de onoare.

   25
  • e plin de gunoaie peste tot.

   7
  • idealistule. asta mai degraba impusca femeia de servici cu glontul ala. atata onoare zace in ei.

   16
  • Sa-i dea mai multe gloantze ca sa nu faca precum nastase-bombonel…..lol!!!! si normal incaperea sa fie din betonusa blindata fara ferestre. Cand am zis eu ca ArmRo este pt multi membrii ai ei vaca de muls si ca multi din membrii ei sunt in ea numai pt la dolce vita + ca nu au nici o pasiune pt meseria armelor, unii de aci de pe site s-au basikat pe mine!

   7
  • Asta arata ca actualii spioni rusi sunt vai mama lor.Pai sa nu afli tu de necesitatile unui sef adjunct al spionajului unei armate NATO? Esti prost facut gramada.Interesant ca s-a aflat in presa noastra.Cacaturile astea se mermelesc la interior .E interesant ,poate ca s-a dorit sa se afle ca sa se schimbe anumiti sefi ai armatei care nu mai sunt corespunzatori

   4
  • Salutare. Vedem că cei care au funcții ,care ajung la putere ajung să aibă banii și corupția înflorește în loc a fi eradicată , vedem că nu suntem în stare ca națiune să asigurăm un trai decent pentru propii cetățenii, care emigrează și vor emigra,ușor ne vom împuțina in fiecare an, iar despre politica națională numai de bine nu poți spune. Ce să mai vorbim despre drepturile românilor din țările vecine când noii tăcem ,vedem cum economia moare încet și devenim o piață de desfacere , vedem sănătate,armată , agricultura sau orice altceva suntem aproape de zero. Asta e din păcate și datoria publică a statului creste. Păcat că nu avem un plan să devenim o țară exportatoare și rămânem mediocrii

   3
 4. Nu confunda institutia cu unul din sefii ei.au mai fost probleme, aminteste ti cazul Bernevig.Asa facem analogia John Edgar Hoover cu FBI si la cat de nenorocit a fost Hoover, FBI-ul trebuia desfiintat de mult.Filmul cu Leonardo DiCaprio e elocvent. Basescu a subliniat ideea ca toti presedintii americani doreau sa-l schimbe pe Hoover imediat dupa investitura, Hoover se ducea la ei cu un dosar compromitator si era confirmat in functie.E mult de comentat la DGIA, dar pina la a spune la ce mai e buna DGIA e cale lunga!

  4
  • in romanica traim.,te amagesti.

   3
  • @Caudillo
   Deci : cei doi eruditi in istorie si politica sunt un mucos din Hollywood si negutatorul de vapoare.
   In cazul lui basescu: daca hoover ai santaja pe presedinti, ptr ca avea cu ce , Asta ce ne spune de presedinti ? Acest fapt ,atat tu cat si eruditul basescu IL ignorati.
   FBI a fost creat de FDR, in anti ’30 ptr a putea urmari criminalii peste granitele statelor din uniune.
   Pana Asuncion, daca un criminal research sa fugs in statul vecin. In.multe cazuri Era liber si Nevins at. Infiintarea FBI a avut si are si efecte negative. Dar nici tu , nici de caption si nici capitanul de vas basescu nu le stiti. Are de a face cu Federalism si drepturile statelor americane versus guvernul si puterile puterii Centrale: Mlastina din Washington DC si Creaturile din area mlastina.

   1
 5. Oare Hapau chiar nu a stiu nimic? Cei de la DSM ? Cred ca ar trebui sa cada mai multe capete.

  5
 6. Adică scoate banii și ii ține un an în seif. Ori eu îs foarte prost ori ăștia cu macaroane pe umeri se cred foarte deștepți. De Hapău nu am auzit nimic de bine, toți jeneralii ies la pensie cât mai repede, ăsta e veșnic. C. iumetele ăla ia bani și Hapău habar nu are. Băăă Joianis și mă Ciucă, dați-vă-n…. amândoi. PRO. ȘTILOR!

  12
  • În USA știu ca se fac anual cate 10 -12 generali cel mult. La noi – un rahatel de tara – erau câteva zeci pe an. De la nea Nicu citire, Iliescu, Constantinescu și Băsescu- toti au jubilat la astfel de exerciții de impostura. Nu știu dacă acum mai e meteahna asta, dar în primul mandat si Johannis a tras o șarja de de-al de ăștia. Tin minte ca m-a cam scârbit atunci…

   14
 7. Trebuia executat imediat dupa ce a recunoscut. Daca era Vlad, il ridica imediat in grad. Intre 3 si 4 metri.

  5
 8. Sa nu confundam directia/serviciul cu actiunile unei persoane.
  Astfel de dezvaluiri, articole, aduc prejudicii grave de imagine Armatei Romane.
  Problema se putea rezolva in liniste.

  Sa nu facem jocul Rusiei prin genul asta de articole.

  2
 9. Ma-ntreb pe cine-o fi suparat asta de l-au “prins”…
  Astia-s mai ceva ca mafia siciliana. Merge perfect cu link-ul pus de MTX la PMR, ala cu generalii care ne-au “rezolvat” in WW1. Si noi ne facem griji ca astia n-au cu ce sa lupte…
  Si rahatul asta primeste pensie din banii nostri… Dupa care Ciuca urla ca el e general al armatei romane si ca nu e respectat.

  28
  • cam asa e, daca intoarce careva cuvertura, e plin de alti gandaci dedesubt.
   De asta imi e groaza… pe cine am adus noi la butoanele securitatii nationale.
   De aia nu tu industrie, nu tu inzestrare, nu tu diplomatie…

   27
   • Marius, stii vorba, “la vremuri noi, tot noi!”

    9
    • Tu-i in gati, de nu mai scapam de gunoaiele astea! 30 de ani de cand trebuia sa scapam de astia, si acum s-au catarat si mai sus, pe si mai multi bani, si fac pe pro-americanii!
     Cu astia trebuie dat de pamant si calcati marunt, cam cum or facut parintii lor cu intelectualii in inchisorile comuniste. Sa li se intoarca favorul, macar la generatia asta!

     29
     • Gogu de la Stână

      Marius – de acord 100 % cu tine. Eu am crezut ca e o greșeală la mijloc cind am citit prima oara – vreo prostie de la banca etc. I ireal – nici acum nu îmi vine sa cred . E adevărat ca NU sunt toți asa – dar intrebarea-i alta = citi alții ca el or mai fi in aceste condiții de lipsa totala de control ? CE RUSINE!

 10. Acu, fara a generaliza:
  Americanii tradeaza la rusi
  Rusii tradeaza la americani (sau englezi).
  Romanii sterpelesc portofelul.
  Fiecare natie cu traditia ei.
  Trist…

  11
  • Buna asta, găinari de tradiție, noi am furat de la noi, ce mai rămăsese , după ce au băgat alți lăbuță!
   Oricum , trebe să recunoaștem încă mai avem ce fura , și tradiția trebe întreținută!
   Rușine domnilor generali , mai ales că erau bani pt răzbel, dar ei oricum nu mai credeau decât în bătălia sticlelor !
   Curățenie sa fie cuvântul de ordine !
   Macar sa lase să aducem tineret , încă mai sunt speranțe în copiii ăștia născuți după 2000 !
   Generațiile astea noi au forța ,doar trebuie să știm să-i indreptam spre o cauză să vadă lumina viitorului !

   7
 11. Pentru așa ceva , in US Army , US Air Force, US Navy se lasă cu pușcărie și degradări pe banda rulanta .
  Deoarece sistemul face apa din toate părțile. Prea ușor ajuns la valută , nimeni nu controleaza nimic.
  Tot în USA , respectivii și sub varie complicități / neglijente , pe lîngă grade pierdeau și pensia militară.
  In Romania că la nimeni. Batista pe țambal și nu se va da veci nici un decret, ordin de degradare. ( va explica mai bine Dobritoiu și restul generalilor condamnați definitiv. )

  10
 12. Incompetentul si coruptul general a folosit o stampila cu semnatura, iar incompetentii de la banca nu s-au prins? De Autopen programabil nu au auzit?

  1
 13. Vasile Guta-Ciucur

  Se numeste plotter si poate sa-l faca oricine (desigur, nu pentru chestii ilegale). Uneori, este dat ca proiect (pe langa CNC, 3D Printer si Auto/Self-balancing Robot) de examen in facultatile de automatica. Internetul e plin de modele…

  https://www.youtube.com/watch?v=u26Wt8eY5zc

 14. Ce are sula cu prefectura? Adica din cauza unui dobitoc, la ce mai e buna DGIA? Pe bune?

  2
  • pe bune, crezi ca e singurul?

   6
   • @Zalmolxis: Intrebarea este corecta, prin natura institutiei asa ceva nu are voie sa se intample asa ceva.
    Pe mine era sa ma trimita la tribunalul militar pentru 500 de lei bani sa luam combustibil, ca un contabil scria in sanscrita si 500 semana cu 900, deci eram suspect ca am bagat la buzunar restul de banii.
    Totusi ma, cum dracu te atingi de o astfel de suma de bani?

    8
   • Asta mi-e frica și mie ca nu e singurul care a făcut fapta asta

    2
 15. Mda, în ’90 poporul dorea să dispară securitatea, hop, Tg. Mureș, se înființează S. R. I. Fură un porc din spioni o sumă mare de bani, hop, tulburări sociale organizare exact de partidul cu dichis aurit. Coincidențe? Doar întreb.

  4
  • Deloc.Am spus de mult ca aceste scofalceli interetnice si agitatii sociale au fost pompate bine de tot ca sa isi justifice existenta unii speciali.
   Eu cand am fost prima data la Bucuresti ma uitam ca boul la poarta noua si cu tot cu harta m-am pierdut. Astia au gasit sediul la PeNeTeu direct, de parca era birtul de langa mina Livezeni.

   8
 16. perdea de fum…. cui servește această știre? cata lume din viata civila stia de acel fond? o sa vina mass media de 3 arginti si o sa faca tot felul de analize…etc! Mai apoi….caz al unui procuror militar dintr.o instanță militară cu informații sensibile pt RO ajunge in main-stream…de ce? judecat condamnat si gata!

 17. În decembrie 89 ”emanații” strigau din toți bojocii: ”armata e cu noi”!
  Iar masele largi populare au plecat liniștite acasă!
  Motiv pentru care Tovarășii nu pot fi acuzați de manipulare – ei doar au spus, cu sinceritate, adevărul!

  1
 18. Modest și patriot omul, a mai lăsat bani în cont și pentru război în loc să-și tragă un viloi de un milion de coco si două mertzuri în curte…

 19. Saptamana trecuta a fost de haur pe la astia, ba si-au publicat datele conferintei lor interne in poze, ba mai fura unu’ de o casa…

  4
 20. Toată afacerea e abominabilă, vă dați seama ce-ar fi făcut respectabilul adjunct dacă i se ofereau 500.000 de coco?
  Aici e adevărata problemă a României, calitatea umană și mentalitatea.

  3
 21. #oamenidrHaurtaranoastraare
  #oamenicucarenemandrim
  #daicuusturoicatrece

  1
 22. 10ani la Kolima lagar in Siberia si nu mai ia nimeni nimic vreodata…
  Exemplu cu un glont in cefa grasa de rahat tradator…
  Jeg ordinar face de rusine uniforma si Armata,
  Ca absolvent de Scoala Militara de Geniu nu as avea o microsecunda de ezitare in al executa…

  7
 23. pun si eu o intrebare idioata. Nu cumva o institutie publica trebuia sa aibe cont de trezorerie? vad ca scrie BCR…

  3
 24. Ufff. Înțeleg micile combinații pana la un anumit nivel ținând cont și de ‘job’ ul pe care îl ai. Le înțeleg în sensul ca sunt conștient ca exista și vor exista, oricât de morali și etici ne dam. Ok, dar Dita generalul a băgat bani în buzunar ca să își facă și el o viluta. (cu siguranță s a întâmplat și în alte tari). Întrebare, duc generalii ăștia lipsa de ceva? Se pot plânge de faptul ca nu au cum sa își ducă traiul? Ca nu pot sa pună un ban la saltea? Ca nu își pot plăti o rata? Siguranța traiului îmi pare asigurata pt ei și cred ca tot statul se da peste cap sa le satisfacă nevoile… De sănătate etc. La nivelul asta nu cred ca se accepta astfel de fapte, lovești exact în bruma de incredere pe care o au cetățenii în stat. Trist. Dacă ma înșel, change my mind.

  3
 25. Probabil DGIA are un buget sărac și mai puțin secret. Eu mă întreb de ceva ani ce amploare are fenomenul ăsta în SRI.

  4
 26. + cititi Contoversele https://ro.wikipedia.org/wiki/Eugen_B%C4%83d%C4%83lan Concluzie: UNII generali le fac rar , dar le fac ,,bine” , adică cu tunuri de miliarde de lei.

  2
 27. de ce nu luati si partea buna a lucrurilor, institutia a functionat corect, a identificat problema si a reactionat ca la carte si transparent. Fara gesturi de adu banii inapoi si continua in alta parte. Asta arata un corp de audit puternic, fara sa se intimideze la vederea stelelor si o rigoare a aplicarii regulamentului. Nu este corect sa se blameze o institutie ca a descoperit un angajat cu neregului. La cazul urmator vor mai face la fel, sau vor trata totul silent ?

  2
 28. Mi imi place aia cu …..’am restituit 80% din bani cand m-au prins”. E justificare sau milogeala, ca nu inteleg? 🙂

  2
  • Voila!
   https://www.g4media.ro/presedintele-iohannis-a-promulgat-legea-psd-care-ii-scapa-pe-evazionisti-de-inchisoare-daca-achita-prejudiciul.html

   …La art. 10, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
   (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.
   După alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin.(1 ) – (13 ), cu următorul cuprins:
   „(1 prim ) În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;
   Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).

   4
 29. Vasile Băcăuanul

  „A recunoscut ” că a luat 179 000 sau atâția mai avea de „dat” înapoi? Pentru toți cei ca ei trebuie ștreang în piața publică. Din punctul ăsta de vedere era mai bine în comunism!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *