OPV-uri versus… OPV-uri

Si pentru ca FNR au declarat ca vor OPV-uri produse in tara…. OPV sa fie dar asa, mai spre corvete!

 

Sa fie VARD 7 -125 NGOPV?

… ca tot il remarcase Nicolae intr-un articol recent : Buletin naval. Opțiuni pentru OPV-urile Forțelor Navale Române 

Avand la baza clasa Vard 7, aceasta varianta (Vard-115 usor extins pentru VLS-uri printre altele) cu lungime de 125 metri beneficiaza de o clasa superioara de senzori, protectie NBC si armament, semnaturi acustice, magnetice si infrarosii reduse, profil radar redus, alaturi de o rezistenta si supravietuire crescute.

Nava poate fi configurata diferit datorita calei multimisiuni si zonei pentru containere de misiune, configuratiile majore fiind cea multirol si cea anti-submarin.

O varianta a Vard-115 a fost oferita Canadei in configuratia OPV „Vigilance”

Vard 7 125 OPV

 

… sau poate alternativa un pic mai compacta (lungime de doar 98 de metri) Damen OPV 2600?

Ca tot il construira la noi pentru Pakistan… si care dispune si el de un lansator vertical cu 6 celule si capacitate de configurare cu 5 module de misiune: ASW (sonar cu scanare laterala), MCM, UAV/USV, controlul poluarii, spital, vas de scafandri. Nava este in aceeasi categorie cu OPV-90/Sigma si FlexPatrol 98 NG despre care am mai scris…

Mai compacte de atat, in clasa pana la 80 de metri lungime / 1500 de tone sunt Gowind1000 Naval Group, Combattante CL-65s/FS-65 respectiv Combattante BR-71/MKII ale CMN, sau Corveta/OPV75 al SwiftShips USA, toate prezentate deja pe RomaniaMilitary.

Va fi interesant de vazut in ce forma va fi finalizat designul noilor OPV-uri daneze, in curs de elaborare de cei de la K/S. Am vazut deja aici ce a oferit BAE Systems ca nava de patrulare costiera pentru Marea Britanie.

Daca vrem sa cumulam un cost relativ scazut cu capacitati potrivite pentru Marea Neagra, probabil va trebui sa ne uitam nu doar la operatorii oceanici, ci la cei din zone marine mai reduse, cu densitate mare de amenintari… adica cam catre ce ar trebui sa se indrepte si israelienii (sa ne reamintim Sa’ar S72, sau mai noua Reshef/ Sa’ar S-80).

Sa’ar S-80 Reshef (sursa: NavalNews/MaxDefense Philippines)

Nave mai compacte, dar nicidecum mai slab echipate, insa cu dezavantajul unei capacitati de incasare si al unei autonomii mai reduse.

 

Marius Zgureanu

 

112 comentarii:

  1. In interviul de aseara de pa A3 , Ministrul Apararii nu a facut absolut nicio referire la vreun program al FNR…deci slabe sperante sa vedem ceva pentru Marina..

    4
  2. Sper ca lectiile din Marea neagra au fost invatata si orice nava noua va avea statii automate de arme suficiente pt apararea impotriva dronelor maritime si FPV. Ajungem iar la situatia din ww2 cand navele au fost supraincarcate cu artilerie AA

    5
  3. In mod normal anul acesta trebuie sa semnam pentru cele 2 OPV-uri, modernizarea fregatelor si a NPR-urilor. Documentatia celor de la FNR e gata din ce inteleg, deci urmeaza aprobarea politica si negocierea contractelor.

    5
  4. Navele prezentate numiai OPV-uri nu sunt – cat mai corvete iar noile medele de corvete cat mai fregate iar fregatele aproape de tonajul si armamntul + senzorii distrugatoarelor, cam asta este tendinta generala in acest moment.
    Pe de alta parte ca sa numesc OPV-uri sau Corvete nu prea conteaza atata timp cat o sa fie bine inarmate pentru misiunile viitoare.
    Sunt tare curios si ce este scris in caietul de sarcini pe care FNR il pregateste pentru cele 2 OPV-uri….

    13
    • „Pe de alta parte ca sa numesc OPV-uri sau Corvete nu prea conteaza atata timp cat o sa fie bine inarmate pentru misiunile viitoare.”

      Nu vor fi deloc bine inarmate tocmai asta e problema. Sunt nave de patrula de coasta cu un pic de extra autonomie si un pic de extra capabilitati de lupta.

      Nu sunt nave menite sa lupte in linia 1. Iar intr-un scenariu de intensitate mare nu pot nici macar sa se apere pe ele daramite convoaie sau porturi.
      Orice flota care vrea sa lupte in larg se incepe cu o umbrela AA si pentru asa ceva ai nevoie de senzori capabili si multe tuburi pentru rachete altfel sunt usor de saturat. Mai ales in MN unde aviatia are picioare suficient de lungi cat sa le gaseasca si sa le angajeze capabilitatile AA sunt si mai necesare.

      2 OPV-uri vor fi = 0 barat.

      Rusii cu o flota semnificativa, unele dintre nave erau moderne si n-au facut 2 cepe degerate in MN.
      Uitativa la turci cate nave au si ce capabilitati au. Asta e nivelul de investitie necesar sa lupti in MN cu nave. Orice altceva e pierdere de bani si timp.
      Ori o faci capabila sa lupte ori nu o faci deloc. Pana la urma care e rolul marinei, doar sa existe ?

      Planul original cu 4 corvete in prima faza era mult mai ok, asta cu 2 opv-uri e o mare ….

      Nu mai spun de resaparea fregatelor aflate la 40 de ani…alta mare prostie.

      Daca nu au bani atunci mai bine nu fac nimic cu marina si dupa ce termina cu terestrii si aviatia sa se apuce de marina calumea decat sa carpeasca inutil niste rable.

      18
      • @Robi -te-ai uitat de curios la articol, ai vazut cu au si lansatoare vrticale si SeaRAM + rachete AN + module de torpile antisubmarin? De asta am scris ca tendinta este ca OPV-urile actuale sa ajunga cum erau corvetele acum 10 ani ca nu mai vrea nimeni OPV-uri pentru show of flag in acest moment cand e clar ca un conflict poate aparea oricand.
        Si daca Romania le spune OPV-uri si ele de fapt sunt corvete eu nu am nimic impotriva.
        Fregatele alea ale noastre Type 22 sunt exact OPV-uri acum ca nu sunt capabile sa se apere singure. Deci sunt 2 optiuni – le dotam cu ceva care poate fi in 10 ani transferat pe alte nave sau le scoatem din inventar si gata ramnem cu apararea costiera.

        6
        • Scuze, dar cine ti a adus idea ca OPV nu poate sa
          se apere singur ? Nu esti convins ca armatorul e acela
          care decide integratia armamentelor pe vas ?
          Si daca chiar zici asta, care sunt sistemele care lipsesc?

          2
          • @ Dov – te-ai uitat de curios de la ce a pornit postarea si de unde se trage replica mea? Uita-te si cisteste rogu-te cu atentie ceea ce am scris mai sus si ce a scris Robi.

            2
            • Eu inteleg foarte bine, scrie acolo si asta

              „Nava poate fi configurata diferit datorita calei multimisiuni si zonei pentru containere de misiune, configuratiile majore fiind cea multirol si cea anti-submarin.”

              Vasazica modulara, de asta am scris.
              In alte cazuri, comandamentul trimite mai multe
              nave, fiecare cu misiunea ei.
              Afara de asta, o asemenea platforma are loc de mai
              multe sisteme.

              1
        • Mecanicu- ai rămas printre puținii care știu ce vorbesc, din blogosfera Și incaai ai răbdare să explici „atotstiutorilor” paraleli, ți-a plăcut metodica.

          5
          • @ XV – multumesc pentru compliment acum nu stiu cat de bine sau rau explic dar ce vreau sa transmt este moderatia si o oarecare constanta in principiile mele de a evalua lucrurile cat se poate de temeinic. Unele dintre temerile mele s-au adeverit, altele nu asa de mult, toti gresim cate-o data. In ceea ce priveste metodica nu prea am inghitit-o in facultate, mi se parea prea mult despicarea firului in 16 apoi dupa aia a devenit un defect profesional cand am vazut in viata reala ce batai de cap pot sa dea niste mici amanunte si cum si cat de repede poti sa ai o linie de productie blocata complet de greseli monore sau lipsa atentiei la detalii.
            De asta incerc sa analizez problemele cat pot de in amanunt si tot de asta consider ca avem nevoie de o strategie in domeniul apararii speciifca Romaniei si nu doctrine importate din alte parti care nu ni se vor potrivi.

            8
        • @Mecanicu

          Ti se pare ca 16 mk41 sunt suficiente ?

          USS Ship Downs 14 UAVs Against a Saturation Attack
          https://turdef.com/article/uss-ship-downs-14-ua-vs-against-a-saturation-attack

          A multiple-missile attack by Yemen’s Houthi rebels on two US warships has been thwarted, the Pentagon has said.

          At least eight drones, five anti-ship ballistic missiles and three anti-ship cruise missiles were aimed at the USS Stockdale and the USS Spruance on Monday.
          https://www.bbc.com/news/articles/c1knpnlp1leo

          Si asta e contra unora fara aviatie sau cine stie ce posibilitati.
          Tine cont la 2 nave inseamna ca doar 1 e in larg. Deci care e armamentul ala la care ar trebui sa ma uit ? Torpile ? Contra cui tragi cu astea ? Singura forta care va fi un pericol la MN e aviatia rusa si dronele din toate cele 3 medii.

          p.s. Cu RAM nu protejezi convoaie, instalatii petroliere sau porturi. E un CIWS

          7
          • @Robi sa iti amintesc ca pe faimoasele corvete Gowind noi aveam prevazute 16 MICA VL si ca pe langa astea cu lansare verticala aveam ceva sistem poate cu Mistral care numai CIWS foarte eficient nu este contra amenintarilor de pe mare? Orice ii faci unei nave de tonaj mic pana in 2500 -2700 de tone nu poti pune rachete pe ea fara numar ca nu ai nici spatiul pe punte pentru asta si nici platforma nu are redundanta de sisteme capabile sa asigure lansarea lor. Orice nava pana la clasa fregata poate fi suprasaturata relativ usor intr-un mediu ostil cum este in razboiul naval unde toate celelalte sisteme adverse o sa conlucreze la atacarea navei tale. De asta pe mare la fel ca si pe uscat razboiul este joc de echipa, navele se protejeaza una pe cealalta si efectuaza misiuni impreuna cu fortele aflate pe tarm si aviatia prprie daca nu vrei ca sa faci eroi din echipajul acelei nave.
            Sa iti mai amintesc ca SIGMA avea 12 ESSM-uri + SEA RAM in propunerea facuta pentru romania neavand niciun VLS potrivit pentru strike? Na tot limitari de buget si nava cu deplasament redus.
            Acum ce conteaza foarte mult este si cat poate sa incaseze o corveta in plus fata de un OPV in caz de lovitura a adversarului s conteaza si cu ce si cum poti cmbate submarinele si dronele pe care le consider amenintari serioase in Marea Neagra.

            3
          • Păi 16 mk41 vls sunt suficiente pentru o navă de 3-4000 tone, ai 64 ESSM ori CAMM plus CIWS plus tun 76mm DART, iar în MN îți pot veni în ajutor F-16 de la Borcea ori MK, în alte zone acționezi alături de NATO în grupare navală. Torpilele sunt împotriva submarinelor, că rușii cu astea au mai rămas în MN și îți dau târcoale la platfomele marine cu care se va extrage gazul în curând

      • Va fi miracol daca se va incepe anul asta in 2025 modernizarea si reinarmarea celor 2 fregate Type 22 R si cele 3 Tarantul 1 asa vechi cum sunt ele pt ca nu cred ca sunt bani deocamdata ca sa se fabrice nave noi de lupta pt Marinha de Guerra Rumana. Personal as pune si Marasesti pe lista cu remodernizare si reinarmare pana se va putea pune nave de lupta noi in loc. Cele 2 Tetal 2 se pot transforma in OPV sau se pot reinarma cum propunea @Nicolae intr-un articol mai vechi aci pe site. Daca nu se dadeau la scrap cele 4 Tetal 1 erau bune de OPV-uri, la fel pana se putea pune ceva nou in loc.
        De submarine parca 2 Scorpene pt FNRo nu se mai aude nimic. Nici macar de alea mici…..model Dancu Vasilique…..lol.
        Ar merita o remodernizare si cele 3 Epitrop + restul de nave ale FNRo? Asta in care vor fi bani disponibili si vointa politica de la GuvRo si MAPN.Ro.

        2
    • navele prezentate sunt nivelul de intrare la clasa corvete, sau clasa superioara la OPV-uri… adica mai compacte, cu ceva armament, dar cu un pic de spatiu de crestere la mai mult.

      3
    • @Mecanicu Tendinta ultimilor ani este de a creste deplasamentul fiecarei clase de nave, in special in cazul corvetelor si fregatelor care au „urcat” de la 1000 / 4000 tone catre 2000 / 6000 tone, de multe ori in conditiile in care au pastrat cam aceeasi forta de lovire. Nici denumirile nu se mai raporteaza neaparat la deplasamentul unei nave, avem OPV-uri de 3000 tone si „fregate” de 10000 tone, adeseori mai degraba din ratiuni politice decat militare. Cel mai bun criteriu de avaluare a unei nave ramane cel al capacitatilor tehnico-tactice indiferent de cum aleg unii sau altii sa le denumeasca.
      Navele prezentate in articol sunt extrem de bine inarmate pentru niste OPV-uri, de fapt au armamentul unei corvete grele / fregate usoare. Dupa cum prea bine stii, fiecare clasa de nave este un compromis, iar in cazul acestor OPV-uri pe steroizi, compromisul vine cel mai probabil cu o structura si redundanta mai degraba specifice unei nave comerciale militarizate decat uneia pur militare.
      In cazul nostru este posibil sa se fi renuntat pur si simplu la denumirea de corvete din cauza licitatiei ratate si publicitatii negative pe care acest termen a dobandit-o si atunci au dat-o pe OPV-uri dar ei tot corvete vor.
      Momentan, in lipsa unor informatii detaliate, imi este foarte greu sa inteleg ce vor FNR sa faca de fapt cu OPV-urile astea… Unde le incadreaza? Clar nu in Flotila 56 Fregate… Cel mai probabil vorbim de Divizionul 50 Corvete, doar ca le-au zis OPV-uri… Declaratiile oficiale sunt cumva contradictorii, vrem si OPV-uri, vrem si corveta europeana. Pe de alta parte, nu avem inca detalii nici macar despre bugetul avut in vedere de FNR pentru cele 2 OPV-uri…

      3
  5. Daca doresc fabricarea locala, sper sa-i duca bidonu’ sa puna in caietul de sarcini cerinta „santierul ofertant a fabricat cel putin un produs din aceasta categorie (sau similara) in ultimii 5 ani”. Sa nu se mai piarda timp cu transferuri tehnologice sau diverse proiecte experimentale.
    Dar la cat de pornit e Trump, e fff posibil sa luam de la ei ceva aflat pe stoc.

    5
  6. Оcean OPV is a fine ship! But „frigate” for the rest and the speed is 23 knots, hm… The result is wasted money and wasted time. IMHO.

    2
  7. Mie mi se pare ca se discuta destul de mult despre FNR si dotare fara sa fi clarificat in prealabil care este rolul ei si ce tip de operatiuni trebuie sa indeplineasca pe tot spectrul – de suprafata, submarin, aerian.

    Clar nici eu nu stiu si nu ma voi preface ca ar fi altfel, dar las cateva idei/intrebari.

    – Cum ar arata un conflict de intensitate mare pe termen scurt, mediu, lung si ce capacitati are inamicul? Evident, inamicul ar fi FR, dar atat marina cat si aviatia lor nu au excelat in conflictul din Ucraina deci mie mi-e greu sa spun cat le-ar lua sa isi refaca fortele si cum s-ar desfasura operatiunile.

    – Ce operatiuni de tip hibrid ar desfasura inamicul si de ce capacitati ai nevoie pt a le combate? Aici vedem deja cum taie cablurile, este implicata si Romania intr-un proiect pt un cablu subacvatic dinspre Azerbaijan/Georgia, urmeaza sa incepem si exploatarea gazului, dar nu vad sincer cum poti asigura securitatea unui cablu de 1000km impotriva ruperii lui cu ancora de catre un vas comercial.

    – Care este impactul dronelor pe termen lung si daca se intrevad tehnologii care sa le contracareze eficient? Aici nu ma pricep chiar deloc si cel mai probabil vor fi folosite in moduri tot mai ingenioase.

    – Suntem capabili sau vrem sa avem sea control sau ne multumim sa impunem doar sea denial? Ucraienienii au impus destul de eficient sea denial doar cu drone si baterii costale, ca sa ajungi sa detii sea control diferenta de cost este imensa.

    – Vrem ca navele FNR sa contribuie la umbrela antiaeriana? Asta mi se pare un subiect interesant, in Dobrogea avem Constanta, portul, centrala nucleara. Apararea AA este bine sa fie stratificata, iar 3 fregate cu Aster-30 sau ceva similar cred ca pot avea un impact semnificativ.

    – Ce impact ar avea pierderea capacitatii de a asigura transportul in siguranta pe mare? Pentru Ucraina de ex era important sa poata exporta grane, care ar fi efectul asupra noastra dpdv al exporturilor, importurilor, primirea materialelor de razboi, etc.

    Ar mai fi multe subiecte precum costuri, asigurarea numarului de marinari, cum esti privit de catre aliati cand tu nu ai o nava capabila sa se deplaseze pana la un cablu rupt sau drona prabusita, etc.

    Cred ca abia dupa ce sunt clarificate astfel de topicuri s-ar putea discuta de cate fregate avem nevoie sau cat de mari, daca sunt suficiente corvete, OPV-uri, daca avem nevoie de submarine sau nu, avioane de patrulare samd.

    22
    • Consider ca principalul factor este cel financiar – si uite ca asa cum vezi suntem la fundul sacului si bani nu prea se mai gasesc de primit impurumuturi ieftine asa ca orice discutie despre cat de zmei la Marea Neagra vrem sa fim este amanata pe mai incolo cand o sa avem PIB mai mare si bani cheltuiti mai bine de catre acest stat incapabil.
      Astea fiind zise trebuie ca strategie generala folosit logica ce poate sa imi asigure maximul de capacitati cu minimul de investitii la marea Neagra in asa fel incat sa nu ajungem si mai datori si mai rupti in fund.
      In acest context o sa realizam ca poate ideea sa crestem gradual competentele este mai buna decat sa ne aruncam la investitii majore mai ales acum in era dronelor si a noilor strategii navale – Jeune Ecole 2.0 daca vrei in care navele torpiloare sunt inlocuite cu drone navale.

      6
      • Factorul financiar este desigur important, dar in niciun caz principalul. O cunoastere buna a situatiei locale si stabilirea unei strategii de inzestrare adaptate situatiei locale sunt insa esentiale.
        Noi suntem intr-o situatie de kkt in care practic ne-am bagat singuri prin amanarea tuturor programelor de inzestrare/modernizare pana ce au cazut realmente tablele de pe tot ce aveam, iar aici vorbesc de toate ramurile armatei, nu doar de marina.
        In acest moment, parte din urgente sunt rezolvate, iar aici FAR stau cel mai bine si au si perspective incurajatoare. La FT se „lucreaza” si, in curand, si aici lucrurile vor incepe sa arate din ce in ce mai bine.
        FNR au ramas realmente la coada listei tocmai din cauza celor mentionate mai sus. Dpmdv e gresit (nu mai reiau motivele, am obosit expunandu-le cu ocazia a numeroase articole, comentarii etc), ordinea ar fi FAR prima, apoi FT si FNR in paralel, dar e doar opinia mea…
        Logica, in conditiile acestei stari de fapte (coada listei la buget, lipsa de intelegere a beneficiilor aduse de mare cu consecinte directe asupra stabilirii prioritatilor) ar fi sa ne limitam pentru moment la ceea ce unii mai destepti decat mine denumesc „sea denial”. Iar aici s-au facut primii pasi: o aparare de coasta moderna care va primi primele capacitati tehnico-tactice anul acesta, elicoptere noi dotate cu rachete AN care vor veni destul de repede (contractul este semnat si in derulare). Cu mijloacele de detectie antisubmarin nu stam foarte rau, T22R au primit sonar tractat cu adancime variabila, si nici cu partea de lupta impotriva minelor caci Divizionul 146 a primit primul vanator de mine si sper sa se rezolve si cu al doilea. Aici un mare semn de intrebare ar fi ce se intampla cu SeaFox (dar poate s-a rezolvat si acolo si nu stiu eu) si cu dronele Watchkeeper X, caci un sistem revenea la FNR.
        In acest context bugetar, cand majoritatea resurselor de inzestrare / modernizare merg la celelalte doua categorii de forte, FNR ar trebui sa se limiteze la „sea denial” si sa se gandeasca la „sea control” doar pe termen mediu spre lung. Iar contributia la operatiunile comune NATO/UE poate fi pusa pe „hold” ca oricum nu facem mare diferenta cu 2 fregate inarmate mai slab decat oricare din OPV-urile din acest articol.

        Asta inseamna prioritizarea achizitiilor de tehnica pentru asigurarea intr-o prima faza a „sea denial”.

        Pentru „sea control” la MN (si nu numai) ai nevoie de nave capabile in domeniul luptei antiaeriene, adica de nave cu un deplasament de 4 – 5000 tone, cu cel putin 32 de celule verticale, CIWS, tunuri rapide de calibru mic si, cel mai important, radare si sisteme de comanda, comunicatii si control foarte puternice. Un radar puternic inseamna antene mari, amplasate cat mai sus deasupra nivelului marii, consum mare de energie electrica si capacitate mare de racire, pe scurt, ai nevoie de o platforma foarte stabila, ceea ce de multe ori se traduce printr-o platforma cu deplasament mare.
        Poti obtine asta si de la o nava de 4-5000 tone cu pretul scaderii razei de actiune si autonomiei, poate ceva mai mult disconfort pentru echipaj, ceea ce e relativ OK pentru noi caci ne invartim doar prin MN si MM, hai poate si MR, oricum am da-o, ne invartim mereu prin preajma unor baze vecine si prietene. Dpmdv, o platforma foarte potrivita in acest scop ar putea fi clasa FREMM, macar patru unitati. Dar asta inseamna multi bani, bani pe care FNR nu-i are si nici nu exista vointa politica in acest sens.
        Revenind, tot dpmdv, OPV-urile (oricat de corvete ar fi ele) mi se par o risipa de fonduri, ca si modernizarea NPR-urilor.
        IMHO, in acest moment, vorbind strict de nave de lupta, FNR ar fi trebuit sa asigure inarmarea fregatelor T22R cu mijloace de lupta AA si AN, sa renunte la Marasesti si Tetaluri si sa demareze un program de achizitie a unor NPR-uri noi, moderne, ceva gen Visby, Sa’ar 4.5, Super Vita grecesti, Ezzat egisptene. 6 unitati, etapizat, in asteptarea unor bugete mai consistente.

        Si, ca sa fie clar la ce ma refer:
        „Sea control” refers to the ability to use a given part of a body of water and its associated air space for military and nonmilitary purposes in time of open hostilities.
        While sea control is an offensive objective, „sea denial” is invariably a defensive objective at the strategic level and is the principal objective of the weaker side. It aims to deny in part or full an adversary’s use of the sea for military and commercial purposes.
        Ma rog, de citit asta: https://www.usni.org/magazines/proceedings/2013/november/getting-sea-control-right#:~:text=While%20sea%20control%20is%20an,for%20military%20and%20commercial%20purposes.

        11
        • perfect de acord cu reorganizarea propusa in jurul fregatelor T-22 si cu NPR-uri noi si renuntarea la Marasesti/Tetal/Tarantul. personal as prefera ceva de inspiratie nordica (Visby, Skjold pt care NSM deja, Haamina), problema e ca nu par sa aiba asa ceva in portofoliu (operational zic, nu pe plansete) nici Vard nici Damen

          dar T-22-urile ar fi o maxima prioritate, ar fi niste nave decente

      • „Consider ca principalul factor este cel financiar – si uite ca asa cum vezi suntem la fundul sacului si bani nu prea se mai gasesc de primit impurumuturi ieftine ”

        Cati bani s-au aruncat pe geam direct in valiza politicului si a clici lor in astea 3 decenii ?

        • Romania nu e la fundul sacului cu bani in mod categoric.
          Nu degeaba e presata de factori NATO sa mai ridice
          procentajul. Dupa gustul meu comportamentul e prea prudent
          si incet. Trebuie sa intelegi ca inzestrarea militara
          impreuna cu marirea cadrelor militare face o vedere
          deteranta in fata posibilului inamic vasazica
          daca nu esti atacat fc ai armata cum trebuie, inamicul
          potential nu se repezeste la un atac si cu asta de fapt
          castigi la economie.
          Asa inteleg eu acum inarmarea NATO fata de putredul
          colos rus.

          1
          • nu mai e asa putred colosul, nu scotoci si tu vorbe, altfel nu ar huzuri isralelimea pe la moskowa, inclusiv aia care a dat un tun de 1 miliard dolari la Chisinau, daca pricepi despre cine e vorba

            1
  8. Acum dacă nemții se mufează la gazul nostru, ar putea să arate un pic de bun simț și să contribuie cu 2 fregate și 2 submarine in zonă, că bețivanii se arată tare neatenți cu ancorele, manevrele etc.

    5
    • N-am nimic cu tine, da e plina Romania de oameni care se cred asa virtuosi, incat toata lumea e datoare sa le dea de pomana.

      In mod straniu, exact asta e categoria de populatie pe care o exploateaza rusii si politicienii populisti.
      Presupunand ca Romania ar primi toate dotarile din lume de pomana, electoratul pe care il reprezinti le-ar face cadou rusilor la primele alegeri, sau chiar mai repede.

      10
      • Adica ti se pare normal ca romanica sa dea moca altora ajutoare si armament (de parca aceleasi patriot le face ea, nu le cumpara), dar nu sa si primeasca, mai ales ca aia pentru care te strofoci, fac banuti buni pe-aici si cu gazul nostru vor face si mai buni.
        De-ar fi gandit si ei ca tine si nu ar fi luat gaze de la rusi de 4 ori mai ieftin ca basarabenii (60$ fata de 240$), demult ar fi fost in faliment. Ce soi de oameni sunteti voi astia micii samariteni, dam noi tot de la noi, nu ne trebuie nimic de la altii.
        Si mai si bagati strambe cu electoratul, care nu va merita, pupatorii de moaste ce sunt ei.

        4
      • și ia zi motănel, OMV ale cui e?

        2
        • iti spun eu, omv e al rusilor, aveau vreo douazeci procente actiuni la vedere si vreo patruzeci procente prin ofsoruri din gen quatar, daca nu gresesc

          1
    • Si de ce sa nu ridicati PIBul, 18 milioane de cetateni?
      In cazul asta si procentajul apararii creste, nu ?

      4
      • Cum sa ridici taica pibu, daca nemtii au(aveau) avantaj de pret de 4 ori mai mic la gaz fata de tarile din est, lucru care face ca industria lor sa lucreze, lucru care face ca populatia de aici sa migreze la ei
        au invatat si ei nemtii un lucru bun de la voi – sa sugi de la doua vaci, sa stai sub protectia marelui unchi si totodata sa faci bistari buni cu ivanii

        3
        • Sa ridici PIB inseamna sa mergi la munca.
          Si cum stii asta ? Somajul trebuie sa fie cu cat mai aproape
          de 0.
          2. Sa inviti investitori si sa le dai conditii preferate, concurente
          cu tarile europene.

          1
          • nu e doar asta, ci trebuie sa iti maresti nisa investitiilor si meseriilor cu valoare adaugata mare.
            Poate sa fie ocupare 100% a populatiei, daca majoritatea meseriilor sunt slab platite, PIB-ul ramane mic.
            Ori astea nu se fac peste noapte, iti trebuie educatie si formare, investit in oameni ca sa dea rezultate peste niste ani, pana la un deceniu.

            5
          • De obicei somaj 0 indica lipsa mobilitatii pe piata de munca care la randul ei inseamna multe alte probleme.

            3
          • Somaj zero inflatie mare. Somaj mare , inflatie mica. Somaj si inflatie mare criza economica profunda. Cea mai fericita situatie: somaj si inflatie in limite acceptabile.

            2
          • proverb românesc

            aș munci, dar bani când mai fac? – zise evreul

            mă înduioșează cum îi îndemnați pe alții la muncă

            5
            • O chestie pe care nu ti-o zice nimeni in Romania e ca scoala nu se termina niciodata.

              Saracia e o problema de cultura, nu de politica. Cel mult de sanatate mentala.

          • pretine, iobagii tot mergeau la munca, tu asta propui?
            ce tine de investitii, eu vreau sa ne dezvoltam noi in primul rand si sa fim noi in situatia sa fim rugati sa venim cu investitii, si asta doar dupa ce ne ofera conditii preferentiale, cum tie asa o parere?

            1
    • Nemtii cu gazul din neptun deep asigura 1.5% din necesarul lor, pt 1.5% din necesar nu misca nemtii nici o buca de pe scaunul ergonomic.

      Neptun deep valoreaza undeva la 10 mld – 15 mld dolari, si doar o mica proportie sunt banii statului conform redeventelor actuale restul sunt profit/cost operational/cost investitie etc

  9. Viceamiralul olandez speră că Belgia va urma inițiativa olandeză și va comanda fregate ASW suplimentare

    El subliniază că Shortfin-Barracuda va permite să se facă un salt calitativ în ceea ce privește loviturile în adâncime și desfășurarea de forțe speciale.

    El subliniază, de asemenea, că marina română este interesată de noile nave de luptă împotriva minelor și de „toolbox” și că România participă deja industrial la program (de la 5:45) (a fost la Șantierul naval românesc)

    https://www.youtube.com/watch?v=HiUYvk1BDe8

    4
  10. Io rămân la părerea că avem nevoie de corvete pe „steroizi”, de tonaj mai mare și bine înarmate, mai spre fregata, decât opv-uri, fie ele mai spre corvetă….

    Ca să mă explic….
    nu avem mare unde să ai nevoie să patrulezi suprafețe mari, avem MAI pt asta, dacă vor neapărat corvete poate le mai ia la MAI 2-3 nave gen Stefan cel Mare, poate cu posibilitatea de a fi dotate la nevoie cu ceva containere pt alte misiuni mai „războinice”

    Marina Militară… ori are nave capabile să se protejeze pe ele sau alte nave civile, și să îi facă pe unii să se gândească de 2 ori dacă e bine sau nu să îi zgândăre, ori rămâne cum e și bagi banii în aviație și baterii de rachete de coasta…

    Doar zic….

    8
    • Macar daca au ceva autonomie pot sa participe la misiuni alaturi de aliati si sa si faca ceva spre deosebire de fregate care erau doar cu prezenta.

      Sa faci treaba la misiunile astea chiar ar fi un mare lucru diplomatic.

      2
  11. Holland class OPV, „vedeta” (ce glumet sunt!) filmului olandez Invasie (2024), Curaçao e-n cacao, rumba in Aruba!

    https://www.youtube.com/watch?v=MaJyUEzhSCM

    2
  12. Talvar nu a rspuns decat la intrebarile pe care le a avut din timp. Talvar doar executa ordine si nu de la militari care cer, iar militarii din MApn degeaba cer ceva daca nu se doreste acum. La altii ( POLONIA) se poate cand armata vrea, la noi pana se face licitatie si se aproba dureaza in medie 4-5 ani. Oare se termina ce este langa noi ??? Oricum comenzile date de armata sunt cu termene mari de livrare.. Daca mai aproba si alte tancuri ( cele sud-coreene) vor sosii poate in 2027.

    1
    • pai polonezii s-au sucit inca in vara lui 2022, vazand ca adm lui bidense coimaneste si nu raspunde solicitarilor poloneze (in primul rand ce vizeeaza HIMARS) si s-au orientat catre southkorea si acum au in batatura deja 54 sisteme (cat romania) din totalul de 290 (intr-o prima faza) si cu drept de a produce racheta de 80km incepand din septembrie 2024, mai au vreo 80 tankuri livrate intr-un an, dintr-un total de vreo 900 si mai au vreo 120 K9, toate acestea livrate in mai putin de 1.5 ani, au mai primit
      rachete pt avioane cu lovire la sol cu raza in jur de 100 km, au avioane tot de la ei si probabil sunt abonati la KF21 care in faza a II care deja a inceput recent si va fi un avion de generatia 5 la un pret de doar 60 mln usd
      si numai miticii de la bucuresti se scarpina, ca nu e europeneste sa fim egoisti tre sa ne impartim cu germania cu gazul (ca germania s-a impartit cu noi cand au primit gaz de la rusi la x4 mai ieftin) sau altii gen franta, care dupa ce ne-a livrat corvetele o sa ne pricopseasca si cu rachete antaeriene, baieti buni ca sa mai, poate ne dau si niste nave de tip mistral ca si rusilor
      as mai continua, dar nu ai cu cine frate avea o discutie

      1
  13. Rică Venturiano

    Parcă văd că ne ”donează” unchiu’ niște LCS-uri, pentru a ne simți și noi… liberi și independenți. ”Ce coruptă soțietate! Nu mai e moral, nu mai sunt prințipuri, nu mai e nimic: enteresul și iar enteresul…”

    1
    • dar nu ai taica nevoie de LCS cum nu ai nevoie nici de opv astea despre care se face discutie, sau damenuri sau gowinduri, astea sunt lohanci care nu rezolva nimic in contextul actual (al dezvoltarii dronelor si/sau AI), ca sunt obsolete, adica depasite
      (pot sa scriu aici ce vllm le pot anihila sau e interzis?)
      voi nu vedeti ca rusii nu se mai incurca cu nave, tancuri, etc in schimb produc in draci drone, cu zecile de mii, cu care o sa-i copeseasca pe ukrii, cu tot erosimul lor de care au dat dovada, iar decidentii nostri viseza tancuri de 20 mln/bucata (care poate fi marlit cu o drona si grenada de cateva sute de dolari care nici macar nu au nevoie de radar, daca folosesc computer vision sau cum credeti ca patrund ukrii cu dronele in spatiul rusesc la 1200 km departare fara sa fie detectati)

      2
  14. Buuun, iata ca aflam mai multe.

    Conform presei, programul ce va fi derulat / inceput in 2025 (nu cred pana nu vad ca semneaza) consta in: „Nava de Patrulare Maritimă (2 nave, valoarea estimată a contractului este de aprox. 300 milioane EURO (fără TVA), documentele sunt în fundamentare, va fi urmărit interesul esenţial de securitate, adică producţia în ţară);”

    Dupa cum se arata cred ca vorbim doar de nave, ca nu poate fi vorba de armament sofisticat aici in conditiile in care dotarea a 3 NPR-uri cu 2*4 lansatoare NSM, radar 3D cu IFF Mod 5 si CMS va costa 185 milioane USD… Daca am pastra proportiile de la NPR-uri, ar insemna ~120 milioane din 300 doar radarele/CMS-urile si 2*4 lansatoare NSM… Daca armamentul ar fi separat de bugetul alocat navelor in sine, ar mai fi ceva…

    Am asa un sentiment ca vom fi dezamagiti si ca modelele prezentate in acest articol vor fi doar un vis frumos si ceea ce vom primi va fi chiar o nava de tip OPV, inarmata ca atare (adica tunuri si cam atat), nu cine stie ce corveta undercover…

    Caz in care nu pot sa nu ma intreb: de ce nu le iau la Politia de Frontiera? Acolo macar le-am putea lua cu fonduri UE… Ma rog, sa asteptam sa vedem ce va iesi, dar am asa un presentiment ca se arunca 300 milioane pe ferestra…

    6
  15. Si pentru ca am pomenit Saar S80 si avem si un pret, sa nu pierdem chiar cu totul speranta:
    https://www.facebook.com/MaxDefense/posts/the-israeli-navy-will-be-paying-us780-million-for-5-reshef-class-saar-s80-corvet/1005600961606759/

    The Israeli Navy will be paying US$780 million for 5 Reshef-class (Saar S80) corvettes. I assume that this does not include consumables like missiles and other ammunition.
    That means each ship’s average cost is around US$156 million.

    Cam pe acolo e si o SAAR72!
    „On December 12, 2024, the Director General of the Israel Ministry of Defense (IMOD), Maj. Gen. (Res.) Eyal Zamir, publicly announced a procurement agreement from Israel Shipyards for five Sa’ar 72 type boats, dubbed „Reshef” in Hebrew, with a total value of approximately $780M

    https://militaryleak.com/2024/10/09/israel-shipyards-offers-saar-s-80-multirole-corvette-to-the-philippine-navy/?utm_content=cmp-true
    The corvette can be armed with surface-to-surface and surface-to-air missiles, a 76mm main gun, remote-controlled stabilized guns up to 30mm, and comprehensive electronic warfare systems. The configuration displayed at ADAS 2024 included a 76mm main gun, four 4-cell Vertical Launch Systems (VLS), likely for Barak 8 surface-to-air missiles, and two launchers for loitering munitions capable of conducting anti-ship and land-attack missions. Additionally, the design features two secondary guns, most likely Rafael Typhoon systems for 25mm or 30mm guns, and space for a light helicopter or naval UAV, as well as two RHIBs. Its sensor suite includes an Active Electronically Scanned Array (AESA) radar for air and surface search, fire control radar, navigation radar, and systems for managing helicopter operations. An extensive Electronic Warfare suite further enhances the vessel’s defensive and offensive capabilities.

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=1005600794940109&set=pcb.1005600961606759

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=1005600811606774&set=pcb.1005600961606759SAAR80

    • bine, o corveta adevarata de doar 90m lungime, Sa’ar 6 , costa spre 600 mil.$

      1
      • In orice caz Saar 80 au sa aiba sisteme cel putin cat au
        acum Saar 4.5 adica multe. Sistemele pt Saar 80 vor fi
        transferate de la Saar 4.5 adica ceva economie.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Sa%27ar_4.5-class_missile_boat

      • nouă ne trebuie niște nave care să îndeplinescă 2 cerințe:

        să fie betoane pe AA
        să se poată ține după fregate

        restul sunt jucărele

        3
        • sau fregatele ar trebui sa fie mai degraba beton pe AA, ca au senzori mai capabili si spatii mai mari… astea mai mici, point defense, ca nu ai senzori pentru ele sa ghideze chestii cu bataie mai lunga.

          • ce vrei tu e briceag elvețian, bun la toate, nu excelează la nimic; au fost croite să vâneze submarine, lasă-le așa

            cum zicea Ursache, Sa*ar 6 gen

            3
          • Fregatele sunt prea batrane sa mai bagi bani in ele. E ca si cum ai vrea sa pui sistem audio-video ultimul ragnet intr-o dacia 1300.

            E nevoie de nave noi cu capabilitati AA serioase + elicoptere. Macar 3 nave.
            Iar pe langa alea poti sa pui 4 corvete anti-submarin/multirol si cateva nave rapide cu rachete anti-nava/anti-drone si ai o flota capabila.

            Carpeli inseamna ca sunt tinte sigure sau ca vor sta in Marea Egee si vor participa la efortul de razboi cum au participat fregatele la misiunile internationale adica 0 barat. Adica bani aruncati la toaleta.

            Stiu costa dar au avut 3 decenii si le-au dat ucrainenii macar 1 deceniu la dispozitie. Daca fac un plan pe 15 ani se poate face. Altfel ramanem cu o marina in coma cum e acum. Cand i-au scos la o misiune reala ,unde nu mai era sceneta, s-a lovit mina de ei.

            Echipajele de pe fregate ce fac daca vin drone si rachente anti nava intr-o situatie reala ? Scot mistral-ul pe punte intr-un minut sub stres si presiune ?

            Numai zic de submarinistii care n-au iesit vreodata cu submarinul….

            Marina e o mare rusine in parte din cauza conducerii si in parte din cauza politicului. De data asta nu mai putem sa aratam degetul spre politic 100%. Sefimea chiar e multumita cu misiuni caricaturi unde doar se plimba ca nu ii pune nimeni sa faca ceva. De ce sa riste si sa isi faca meseria de militari ?

            Am repetat treburile astea de imi e mie greata. Promit sa nu o mai fac. E ultimul articol despre marina in care mai scriu.

            2
            • Într-o notă optimistă, posibil ca aceste fregate să fie ca Mercedes Cobra, indestructibile, au fost făcute de o marină poate cea mai serioasă. Și într-o perioadă în care războiul era luat foarte în serios, chiar dacă rece. Reamintesc că ele trebuiau să vâneze submarine atomice în Atlantic. Din ce am citit pe aici, au turbine RK, sonar performant, 30 kn. Pentru o părere avizată, ideal ar fi ca cineva îmbarcat pe ele, să spună vreo 2 cuvinte, dacă sunt ligheane sau pur-sânge. Astea noi, ai văzut ce penibil s-a dus Iver la fund. Dacă le pui în taskforce cu ceva AA AEGIS, poți să le trimiți până în Georgia cu „ajutoare”, altfel vor sta doar în ZEE.

              2
            • De acord,
              Amu cand stau si cuget… incep sa inteleg de ce ai nostri vor 2 OPV-uri… pentru ca s-au obisnuit cu altele 2, fregatele, care doar sunt ceva mai mari dar tot echipate ca OPV-uri 🙂

              Si nu au nevoie sa le echipeze pentru o lupta serioasa sau protectie multistratificata… doar arboreaza steagurile Romaniei, NATO si UE, si e destul.
              Cine se ia de ele, se ia de NATO si UE… aia e protectia lor, simbolul 🙂

              2
            • Nu mai sunt fregate, sunt „frecate” 😂 un model nou de
              vase.

      • 92 m. according to German sources, no matter… Their complex construction and backup systems makes it very expensive. Corvette „Reshef” can be built in Romania (וt’s cheaper) plus israeli equipment and it isn’t cheap, alas… Is depends by orders.

        1
      • Costa mai mult. Saar 6 au venit fara sisteme de lupta
        la bord, numai cu sisteme de navigatie. Sistemele de lupta
        au fost integrate in Israel. Integratia a fost mai usoara si rapida
        datorita pregatirea meticuloasa pe santier care si asta
        este un fel de calitate.

        2
        • Today, in military shipbuilding, the hull and propulsion system are actually the cheapest

          • About 30% from the total cost.

          • Well, it depends. If you build an ASW specialized ship, then the hull and the propulsion is not that cheap anymore. But for a simple ship, like a patrol/missile corvette, it shouldn’t break the bank and yes, radars, comms and combat systems are the most expensive part.

            • The new perception is modular construction in
              which the different systems are interchangebile
              which means they have them ashore containerized.
              For instance, on the helipad you can attach towed
              sonar module as you give up temporarily the helicopter
              capability and vice versa.

              1
  16. Dar faza cu NPR-urile de ce merge asa greu, inca, cauta fonduri?

  17. FN sunt in deriva constanta de ani de zile, aproape in fiecare an e „anul marinei” și din păcate stilul hais-cea continua netulburat.
    La ce șefi au fost…Nea Marin, marinarul de centru de calcul, care dorea nici mai mult nici mai puțin decât submarin nuclear (ni-l dau americanii, dom’le!), după aia altu care ar fi vrut nava desant portelicopter (!), era moda scoasă parca din teatrul absurdului.

    Singurele achiziții ok in atatia ani de frecat menta- 3 NPR de la ucraineni, care erau cele mai moderne nave din toată flota și cu excepția Delfinului (și el inca nou), cele mai capabile.
    Aia a fost prin 91, deci ultimele nave cu rachete de atunci sunt.
    Pe langa astea, 2 oth-uri americane pt Creo, din Canada, dar alea nu-s nave.
    Cele 2 H215 plus 3 Pume modernizate inițial doar pt lupta AS și auxiliar pt SAR, cu duzina de balize luata de ochii lumii, cand nu era rost de mers in regate anti-imigratie/piraterie/braconieri cu „cățeaua” la bord.
    Și din fericire NSM-urile, că rachetele aferente celor 4 vechi instalații mobile pt Termit erau mai mare pericol pt rachetisti decât pt inamici, au și fost probleme.
    De bărcuțele alea pt remorcat prin rada și cele pt „intervenție pușcași marini” nu zic, alea-s nivel lac Balaton pt o marina serioasa, dar evident „sunt foarte utile, sunt esențiale pentru marinari, economisim multi bani”, conform unor panseuri din ciclul „merge masina (Mertzul personal) merge marina”. Foarte bine că au fost achiziționate, problema e când faci un titlu de glorie din asta, de parcă ai cumpărat vreo „capital ship”.
    Islanda, tara NATO care nu are forte navale, are doar garda de coastă, ne depășește net la calitatea navelor, merg și ei tot pe OPV-uri, au unul modern, au si 3 elicoptere, dar H225, nu 215, ne întrec și la capitolul asta „pescarii” aia fara armata. Și au avion patmar civil, că nu trebuie neapărat Orion sa patruleze, cum au alții pretentia.

    Acum refrenul a ajuns conceptul OPV- adică nava pt misiuni de patrulare. Deja vrăjeala pt gălușca asta e in derulare, nu mă refer la articole în presa sau pe net, combinațiile se fac prin alte părți, industrie-comert-politic, care profită dintr-o eventuala schimbare a schimbarii.

    Avizou, „patrulor”- francezii așa îi spun, ca funcționalitate asta înseamnă, se plimba și tatonează, evita lupta.
    PF are nave de-astea, sunt bune când vin pescarii turci sa dea cu plasa.
    Pot lupta, dar așa, la fara frecventa, în funcție de ce „add-on-uri și apps-uri” containerizate are achiziționate, plătite, furnizate, montate, testate, funcționale, că nu mai e așa simplu sa fie gata de lupta, așa că patrulează.

    La noi erau cele 2 escortoare aka nave logistice, apoi una rebranduita iar, e vechi deja obiceiul cu rescrierea din mers a categoriilor, o intra tot la tradiții, într-o zi un crucișător ușor portelicopter, Caracalul minunilor marinărești, devine distrugător, in 2 e deja fregata.
    Navele alea au dovedit totuși o anumită utilitate, dar nu aia proiectata. Utilitate pt nr amiralilor din clubul ăla.

    Alții cu bani și armate serioase, chiar daca fara sa exceleze sau sa se apropie de granzi, n-au avut niciun stress sa rămână la nave cu in tonaj redus, la peste 1000 km litoral, că n-a dat nici megalomania nici prost-gustul in ei să dorească nave de dragul misiunilor cat mai in Mediterana și de ce nu și prin Indian, daca e loc, orice zona cu blugi noi e mai bună decât lacul nostru rusesc al lui Petrov.
    #infiecareanaeanulmarinei

    4
  18. Yes, very good point, XV… The compulsive desire to make empty assumptions and lose hundreds of millions of dollars. Still, there is a reasonable solution and not the only…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *