Suhoi 57 vai de el, spune propaganda rusa…

Rusii se umfla iarasi in blana lor sovietica, veche si peticita, anuntand emfazic ca Suhoiul 57 aka PAK FA/T 50, va fi, cand va fi sa fie, un rival demn pentru F 22 Raptor, Chengdu J-20 si Shenyang J-31…

Pai seamana Suhoi cu ceinizu”?!

Si aici apare dilema, daca respectiva comparatie cu F 22 Raptor este de inteles prin prisma rivalitatii dintre Moscova si Washington, ciudata mi se pare aparitia in aceeasi propozitie a celor doua chinezarii.
Este macar jenant ca rusii sa-si compare Suhoi 57, cel mai nou si modern avion multirol rusesc, cu cele doua aparate chinezesti, cand toata lumea stie ca, deocamdata cel putin, tehnologiile celor doua tari nu sufera comparatie, asa cel putin credem noi.
Pare chiar umilitor sa compari Su 57 cu J 20/J31, sau poate doar pare si rusii chiar au decazut intr-un asa hal, tehnologic vorbind, incat ajung sa se compare cu Beijingul ca sa para si ei importanti, dar atunci ce rost mai are sa aminteasca de F 22 Raptor, aparat care este muuuult in fata chinezariilor…chinezilor?

Stiu ivanii ceva ce nu stim noi?! Si oricum de ce l-ar compara cu Raptorul, ca asta saracu’ e la fel de multirol precum MiGu’ 21 Lancer, adica din cand in cand, numai sambata si duminica, si atunci?! Chiar constructorul PAK FAului a declarat ca 57-le se vrea mai mult un avion pe nisa F 35 decat a lui F 22.
Asadar, daca il stiu pe-al lor Suhoi 57 (doar) un demn rival pentru chinezariile chinezilor, la ce dracu mai aduc vorba despre el prin presa?!

E ca si cum ai spune ca T 90MS, Abrams si Arjunul sunt tancuri! Pai cum sa fie toate trei, cand chiar hindusii, in nebunia lor multi-zeiasca, declara ca Arjunul nu-i bun nici de fier vechi, adica ca in bancul cu BMWul, Mercedesul si (adus la zi) Loganul.

Cica unu’ cu Loganul ramane in pana de motor pe Autobahn si face cu mana sa-l ajute un crestin. Altul cu BMWu’ 750Li opreste si-l ia la stanga pe asta cu Loganul. La un moment un derbedeu cu un Mercedes S500 depaseste BMWul si-i face soferului semne obscene.
Asta cu BMWul uita de Logan, de educatie si de cele sfinte si da-i talpa. Mercedesul nu se lasa nici el mai prejos, ala cu Loganul tractat de BMW cu viteza care depasea lejer 250km/h – si cu spectrul mortii-n fata – claxoneaza disperat si-si face sumedenie de cruci cu limba pe cerul gurii…
Reactia presei: un Mercedes si un BMW se alergau pe autostrada cu +250km/h iar un Logan 1.4 claxona sa i se faca loc.

Morala: Arjunul nu-i tanc precum Abrams si T 90 MS si nici Suhoi 57 n-ar trebui comparat cu J20/J31.
Sau poate nea Putin ar trebui sa-i mai trimita prin Siberia pe aia de la propaganada in limba engleza ca se vede treaba nepotismul, coruptia etc si-au bagat coada pe-acolo si rade lumea de ei…

PS – Daca am ajuns noi sa luam apararea tehnicii de lupta ruse…

GeorgeGMT

29 Comments:

 1. sunt in criza de idei,trebuie intelesi.
  la cat au amanat astia termenele cu aeroplanul in cauza deprtamentul de PR intampina dificultati de comunicare…raman fara scuze si minciuni.

 2. Sursele care se citeazà (una indianà care citeazà una britanicà) spun cà ar fi Kremlinul care ar face aceastà làudàrosenie, fàrà sà dea sursa declaratiei.

  Cred cà doar se dà ocazia sà se discute de Su-57 pe site.

  • Pana la urma cele doua surse lauda de fapt Suhoiul, doar eu cred ca modul in care-l lauda este cu totul nepotrivit si denota o lipsa crasa de cunostinte militare.
   Aia nu rad de PAK FA, iar Moscova chiar se da mare cu Su 57, desi, se vede treaba, ca nu-i prea iese, decat dupa 2021…

   • Kremlin este sediul președinției, aducă Putin.
    Nu guvernul sau ministerul apărării.
    Cele doua surse sunt una, aducă indianul a copiat articolul britanicului, care, după părerea mea, s-a lăsat cu fantezie.
    Nu cred ca Putin ar fi făcut referință la chinezi.

    Nu spun ca rușii nu se lauda ca au mai ceva decât Steaua Neagră cu lasere si antimaterie, dar povestea cu punerea chinezilor în ecuație este, după umila mea părere, o Invenție a britanicului.

    • Indienii au interese mari cu rusii
     Submarine nucleare, su 30, brahmos, inclusiv pak da, etc
     Asa ca pana vad finalizate toate proiectele pot sa se închine in fata rusilor, eventual să spuna ca rusii fac ozn-uri- se spera probabil la o alta piata potențială desi sansele sunt foarte mici; trebuie un client nepretentios si cu suficient cash

 3. Nu , nu , de fapt vreau sa zica cum ca ar fi un rival pt Raptor , J-20 si J-31 la un loc , dar s-a bagat ” autocorectul ”

 4. Cum poate sa fie o panarama zburaciosa ivaneasca daca la fiecare doua trei zboruri trebuie reparat,daca nu chiar schimbat motorul?Sunt tari la capitolul cantitate,ca despre calitate nu poate fi vorba.I-au batut pe nemti prin numar nu prin cine stie ce tactici geniale.Si au mai fost si ajutati de generalul Iarna si de tampenia lui Hitler,care a declarat razboi Statelor unite la nervi,desi putea sa mai amane un pic prostia asta,ca stia doar ca americanii erau dominati de izolationisti.
  In fine,ce-a fost a fost.inchei afirmand ca avioanele ivanilor sunt cele mai tari pe youtube,in realitate cei care cumpara tehnica ivaneasca trebuie sa fie pregatiti de orice.

 5. Asta-i daca nu folosesti profesionisti, chiar si in comunicare. Reteta cu profesionistii au descoperit-o deja occidentalii, nu are loc de interpretari si nu exista alta, oricat ai incerca tot la acelasi capat ajungi, unii mai repede, altii inca descopera apa calda.

 6. …. propaganda bine ticluita si cheltuieli pentru subminarea unor natiuni, se pare ca sunt buni….au uitat sa o foloseasca …

 7. Editat: pentru off-topic exista Permiteti sa raportez.

 8. Editat: Calin, pentru off-topic exista Permiteti sa raportez.

 9. noi nu ne dam mare putere militara, de aceea de permitem sa facem bascalie de astia. Daca am spune si noi ca suntem in top 5 puteri militare si nu ne-ar iesi ceva de genul, atunci nu am putea comenta, dar asa…

 10. bancul era defapt cu trabantul

 11. poate asa o fi. dar……in toate este un dar…..”chinezarii” sunt 80-90% din jucariile tehnologiei lumii prezente-apple, intel, dell, vw, gmc,boieng, gec, siemens, ibm, mercedes, airbus,hp, toshiba, samsung etc etc etc sunt fabricate partial, sau total in china. tot ce inseamna procesoare, memorii, placi de baza, tehnologie it, elicoptere airbus, avioane boeing(in fapt mc donnel douglas cu fabrici de ansamblare si productie md prelate apoi de boeing) si embraer , mig-uri 21, 29, su 27, tupolev, cam 40% din productia auto a lumii(cu modele autohtone-qoros cu 5, atentie 5 stele euro ncap) si una peste alta cu cel mai dinamic program spatial – mult peste ce au acum americanii, rusii si europenii la un loc(30% din satelitii lumii sunt lansati cu tehnologie chineza. si au ceva ce noi in prostia si ignoranta noastra nu putem pricepe. au inceput cu, copiat auto, electronice, aeronautica si altele si acum au propria tehnologie. si daca e proasta , este din cauza faptului ca au copiat o tehnologie proasta, ptr ca nu au avut alta mai buna. si daca rusilor le-a trebuit 30 de ani sa dezvolte un portavion, americanilor cam 10 ani, chinezii au construit 2 in 3 ani. si acum dezvolta tehnologie nucleara la cele 4 portavioane proiectate.si cireasa de pe tort-au actiuni la toate-atentie toate marile corporatii tehnologice ale lumii. deci………prosti chinezii astia. mai destepti suntem noi , ca nu facem nimic nu?

 12. Hair sa va va intrebat ceva… Cati oameni De stiinta din URSS erau ucrainieni , georgieni, lituanieni, sau alte popoare? Dar nu rusi?

  Alta intrebare… Fata tehnologie sovietica provenea din industria ucraina?
  Eu cred ca Rusia fara Ucraina, nu reprezinta mare lucru…

 13. Mi-ar place ca RM sà-si asume rolul serios de forum românesc specializat în chestii militare (o oarecare deviatie spre geopoliticà sau politicà internà nu ar constitui o problemà).

  Acum toate lumea stie cà rusii este prosti, cà nu au trimis primul satelit si primul om în spatiul cosmic, cà statia orbitalà internationalà este deservità exclusiv de navete americane fiindcà rusii nu pot face nimic în chestia asta si cà avansul american în aeronavele « low observable » nu au la bazà studiul unui fizician rus care a fost publicat în URSS si tradus în SUA. Si nici nu sunt talentati în arta ràzboiului si masinilor de ràzboi si nu stiu sà tragà învàtàminte din pàtaniile lor sau altora.

  De asta mi-ar place, dacà tot se pomeneste de Su-57, cu pacostele lui, màcar sà se spunà obiectiv ce mai face si cum îl mai mesteresc rusii.

  Aveti aici o pozà cu nr . 511 cu rezervoare largabile de convoiaj. La ochiometru cel putin 3000 l fiecare.

  https://c1.staticflickr.com/5/4393/36996555781_9a31eecbcf_o.jpg

  Stiind cà avionul are posibilitatea sà-i fie fixate si rezervoare suplimentare « în calà », plus rezervoarele fixe, asta îi dà o autonomie considerabilà.

  Pe de altà parte, reproducerea unei pagini din Air & Cosmos cu diversii captori ràspânditi prin Suhoi si descrierea lor :

  http://i.imgur.com/by3mjIN.png

 14. Andrei Cristinel Negru

  E unul care are un logan cu 340 Hp .

 15. Pakfa-ul sau su57 cum i se mai spune este un proiect încă în curs de dezvoltare şi care, spre deosebire de omologul american, nu este făcut pentru export, ceea ce îi oferă o oarecare doză de pasivitate în publicitate; ceea ce ruşii laudă, este tehnologia ce poate fi transferată sub formă de upgrate-uri pentru modelele de export; Este bine cunoscut că tehnologia stealth mai poate fi folosită doar împotriva statelor ce nu au aprofundat această tehnologie şi prin urmare nu dețin radare multispectrale(cum suntem şi noi); Probabil ivanii au ei ceva pachete de ataşat în cazul stării de război, ce pot face di su 57 un adversar letal.

 16. oricum ce cred ca se va intampla la rusi, e ca au vazut ca e mai fezabil sa ai o flota mixata hi:lo, findca flota curenta nu e ok ca si cost/operationalitate si rata de disponibilitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *