Interviu: cum ar arata un atac al Rusiei impotriva Romaniei

Redam mai jos un scurt extras din interviul pe care l-am acordat doamnei Sabina Fati de la Europa Libera, interviu publicat in 17 iulie. Marturisesc ca acum mai bine de 30 de ani cand ascultam Europa Libera in familie seara pe furis, nu m-am gandit ca voi ajunge sa contribui si eu la activitatea lor. Dealtfel, cand mi-am prevenit familia ca urmeaza sa se publice un interviu cu mine, m-au intrebat la ce ora sa asculte…

Si acum extrasele…

 

Europa Liberă: Ținând cont de cei 3.000 de kilometri de frontieră pe care îi are România, cum ar trebui să-și organizeze apărarea? Doar granița pe Marea Neagră e vulnerabilă?

M Z: …

„Granița cea mai dificil de apărat este cea a instituțiilor statului nostru, a scenei politice, a serviciilor de informații și a presei. Căci Rusia va juca întotdeauna pe mai multe planuri, alternând amenințarea militară cu soft-power: mai un șantaj în Transnistria vizând R. Moldova și România, mai niște probleme cu alimentarea cu gaz (da, o parte semnificativă din gazul utilizat în România se importă), mai niște instigări la violență pe scenă politică românească lansate în presă, decredibilizarea instituțiilor statului român, găsirea unor idioți utili în structurile care se ocupă cu siguranță statului român, dar și în spectrul politic. Sub pretextul corupției politicienilor și al însușirii și pervertirii instituțiilor statului, tot mai des întâlnim în cadrul opiniei publice atitudini de genul : «pentru ăștia să muncesc sau să lupt în armata, pentru ca ei să fugă din țară în offshore-urile în care și-au mutat banii ?! » Ca rezultat, cumulat cu proastă organizare și campanii de media conduse cu amatorism, instituțiile jandarmeriei și armatei pierd rapid din credibilitate și găsesc cu greu recruți și sprijin. Ca studiu de caz, Vietnamul de Sud nu a dus lipsa echipamentului și sprijinului american, dar corupția, loviturile de stat și propaganda eficientă a Vietnamului de Nord au dus la desolidarizarea populației și armatei de statul sud-vietnamez. La toate aceste fronturi se adaugă dimensiunea economică: cazul combinatelor de oțeluri speciale, obiective strategice, vândute către ruși și delocalizate de aceștia; industria petrochimică, privatizată cu firme care dețin capital rusesc. Avem nevoie de investiții masive în infrastructură : energie, transport, comunicații, alimentație, medicală, chimică, surse de apă, așteptate de treizeci de ani, pentru a susține un război. De altfel, generalul Benjamin Hodges ne-a atenționat nu demult în legătură cu starea infrastructurii noastre, care crează întârzieri semnificative relocărilor de echipamente militare dinspre Germania și alte țări spre România, rute prioritare pentru NATO și România.”

 

Europa Liberă: Care ar fi urgențele de apărare la capitolul înzestrare?

M Z: „Principala urgență ar fi un Departament de achiziții al armatei (DpA) cu adevărat funcțional, capabil să pună cap la cap o strategie coerentă de înzestrare pe termen mediu și lung și care să se traducă în caiete de cerințe și proceduri de participare la licitații clare și transparente, și mai ales capabil să ducă la bun sfârșit achiziția în timp util. Apoi, nu avem nici pe departe transparența unui program de achiziții pentru următoarea decadă, așa cum au detaliat, de exemplu, polonezii pentru perioada 2014-2023. În ultimii ani au avut loc mai multe proceduri de achiziții de echipamente militare cu cerințe nerealiste, cum ar fi motoare cu norme de poluare inexistente în domeniul militar, navele considerate baterii de coastă, avionică și senzori militari pe elicopterele IGSU, etc. „

 

Europa Liberă: Am văzut că în ultimul an, generalul american Philip Breedlove, fost comandant al NATO a avertizat de mai multe ori asupra pericolului care vine dinspre Rusia. Cum ar arăta un atac de acest fel și cum ar fi apărarea României?

M Z: „Cum am menționat anterior, Rusia joacă pe mai multe planuri diplomatico-economico-militare. Un astfel de atac se face deja resimțit în zona informațională, a presei, apoi în cea politică, susțînând anumite formațiuni politice. Decredibilizarea instituțiilor statului, alimentarea nemulțumirii populației și instigarea la manifestații violente, alături de atacuri cibernetice ar putea face și ele parte din primul val, cel ale cărui efecte sunt mai puțin palpabile. Generarea unei crize sanitare, prin susținerea celor care se opun măsurilor de carantină sau izolare în timpul pandemiilor, poate face parte din arsenalul rusesc. Și încă nu am ajuns la un scenariu militar, acesta fiind mai puțin probabil pe termen scurt, atâta timp cât NATO rămâne în picioare, deși atât atitudinea președintelui american, derapajele Turciei, cât și semnele de întrebare ridicate de președintele francez arată că alianța nu se simte prea bine. Speculând puțin, am putea spune că o reușită a frontului rusesc este Brexitul, scoțând din nucleu dur decisional al UE un stat filoamerican și foarte vocal în privința Rusiei, astfel că binomul franco-german va putea duce o politică mai îngăduitoare față de Moscova”

 

Va invit la dezbatere si sa cititi interviul integral aici:

https://romania.europalibera.org/a/cum-ar-arăta-un-atac-al-rusiei-asupra-româniei-interviu-cu-editorul-romania-military-/30733811.html

 

 

Marius Zgureanu

 

 

La urma, un pic de bibliografie pe tematica discutata – articole mai vechi publicate pe Rumania Military:

Offset:
Industria de aparare:  Simpozion industrie aparare 2013
Inzestrare:
Rezervisti:
Un pic de geopolitica:

https://www.rumaniamilitary.ro/situatia-geopolitica-a-regiunii-noastre-in-2012

Problema Transnistriei:
Romania vs NATO:
Problemele statului roman:

115 comentarii:

  1. Foarte clar și concis interviul Marius. Felicitări! Și eu ascultam Europa Liberă în anii de dinaintea revoluției, alte vremuri.
    Cel mai mare pericol îl văd din partea idiotilor utili, și a oamenilor moscovei, care deja își fac mendrele pe aici. Pe toate planurile. Dacă vrem să înlăturăm acest pericol, ar trebui să începem să ne facem curățenie serioasă în propria curte.

    12
  2. Este prima data cand se ating aproape toate problemele apararii, de fapt a lipsei ei. Daca vrem cu adevarat sa facem ceva este s-o luam pe firul problemei, am decazut atat de mult incat nu mai putem realiza o industrie cu hei-rup. Au ramas doar zidurile, nici acelea peste tot. Datorita politicienilor si partidului nu mai exista specialisti nici de productie nici militari sau poate putini si nu decisivi.
    Poate vina ar trebui mai personificata. In orice caz macar de aici in colo ar trebui sa facem diferenta intre noi si ei care nu vor o Romanie cu industrie si aparare puternice, intr-un NATO puternic.
    Este un articol, asteptat de mult care pune punctul pe i si o buna baza de discutii. Ce ne trebuie ? Oameni „meseriasi” in industrie dedicati si mai ales decizie politica, in sensul Romaniei !!!
    Multumesc !

    5
  3. Profit sà mà dau si eu mare, am fost interviewat de Monica Lovinescu la antena de la Paris al Europei Libere în 1977. Pàrintii mei care erau în tarà au fost foarte mândri si eu foarte încântat cà „am trecut pe postul” pe care îl ascultam din ce în ce mai putin discret din fragedà adolescentà.

    Foarte bine expus si sintetizat. Felicitàri Marius !

    16
    • A, Lovinescu! Mai ai inregistrarea? 🙂

      • N-am înregistrat.

        1
        • „Profit sà mà dau si eu mare, am fost interviewat de Monica Lovinescu la antena de la Paris al Europei Libere în 1977” – A fost inainte sau dupa tentativa de asasinat, daca imi aduc aminte bine in 1977 au incercat, nu?

          1
    • capatu satului

      teze si antiteze la Paris – asa se numea parca emisiunea si incepea cu un citat din Andree Malraux
      mie imi placea „actualitatea romaneasca” a lui Neculai Constantin Munteanu

      apoi, atacu militar de la rusi, daca ar veni, ar veni, cum a mai fost,
      intai incursiuni in spatiu nostru aerian, dese si multe,
      eventual la joasa altitudine ca au Su 32,
      dupa aia sau simultan incursiuni in apele teritoriale,
      ocuparea platformelor de foraj din MN,
      ocuparea punctelor de aprovizionare si a nodurilor de comunicatie,
      iar dupa debarcare si ocuparea zonelor de interes urmeaza si declaratia ruseasca de razboi sau ultimatumu,

      la mintea mea, mai pesimista, io zic ca ucrainienii tb sa aiba mare grija,
      prorusii au semnat cu ei un armistitiu,
      este posibil, ca si la vechile armistitii dintre prorusi si ucrainieni ca asta sa presupuna un atac major iminent,

      daca vor intra rusii la noi, care am facut armata, daca va trebui, care mai credem in tara asta si oamenii din ea vom participa la lupte,
      care-s mai descurareti se vor ascunde ca sobolanii, inclusiv unii militari,
      ca asa a mai fost pe la retragerea din Basarabia in 40,

      razboiu scoate multa murdarie la suprafata

      8
  4. https://youtu.be/1PD155J9fz0
    .. this collaboration, is starting to disturb..

    5
  5. https://www.facebook.com/ArmataRo/posts/3168379993255078

    „Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est (MNC-SE) a fost declarat înființat astăzi, 23 iulie, în cadrul unei ceremonii militare organizate în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, a ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și a șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, județul Braşov.

    În cadrul evenimentului s-a citit ordinul de împuternicire a generalulului-maior Cătălin Tomescu în funcția de comandant al MNC-SE.
    După ceremonie, a avut loc etapa finală a Exercițiului cu termen scurt de notificare, cu participarea integrată a unor unități și mari unități aparținând Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene Române…”

  6. Ce facem domnu’ Marius ? Iar dezvăluim secrete de stat ? Noroc că nu ați spus de laser sau de piramidele energetice ?

    14
  7. Jerbas Gabriela -Nicolina

    Sunt militar în rezervă și am citit cu atentie și interes interviul . Consider că este foarte bine documentat , presupune o analiză profundă a realității și profesionalism .Multumesc și FELICITARI !

    16
  8. Articolul are dreptate dar e „so 2019”. Cred ca paruiala va incepe mult mai curand. Daca nu-si asigura cum trebuie macar spatele diplomatic (pt. ca militar nu cred ca mai este timp) Romania risca o incursiune militara relativ limitata de tip „recunoastere prin lupta” din partea Rusiei care ar putea incerca sa testeze atat vointa politica cat si capacitatea militara a NATO de a raspunde. De riscat Rusia prea mult n-are ce risca, sanctiuni are, imaginea externa e si asa sifonata, poate ceva sanctiuni suplimentare, poate vietile catorva zeci / sute de trupeti. Castigurile politice potentiale ar fi mari: decredibilizarea NATO, ar redeveni „top dog” in estul Europei, samd. Romania risca enorm, inclusiv integritatea teritoriului si forma actuala a statului.
    Chestia asta depinde de doua lucruri:
    1. cu cine se aliaza Rusia in viitorul conflict sino-american/NATO. Din gura zice ca e cu China dar Rusia se teme de China mai tare decat de americani sau NATO. Cu Vestul, Rusia se harjoneste de zeci de ani si amenintarea nu e existentiala nici pt unii nici pt altii ci o ard ideologic. Cu o China expansionista, Rusia isi risca integritatea teritoriului. Deci daca Ru se va alia chiar si tacit cu Vestul sau va alege neutralitatea vom avea parte de liniste, daca Ru va fi aliata cu China putem sa ne asteptam la ce e mai rau.
    2. Factorul 2 e cine va parea in ochii strategilor rusi prada mai usoara pt. un „atac-sonda”: noi sau Tarile Baltice.
    Punctul 1. nu e controlabil de noi…la punctul 2 e ca in bancul cu „urmariti de urs”. Ar trebui macar sa alergam putin mai repede decat cel mai lent din grup.

    3
    • Pai dupa parerea mea Rusia va ramne neutra in prima faza a conflictului China -USA din Pacific apoi daca USA sunt ocupati o sa se ocupe si ea de Europa de Est eventual cu acordul tacit al USA sau chiar avand un tratat cu sfere noi de influenta ca doar si la sfarsit de WW 2 au mai facut din astea.
      Rusia actuala este mult mai occidentala ca in trecut, rusii din vest se simt din Europa si au prins gustul Europei – problema diplomatica a USA esta ca cu cat o sa impuna mai multe sanctiuni pe termen mediu ii imping pe rusi in mariajul cu Chinezii ceea ce duce la o alianta ciudata a celor 2 tari foste lider al comunismului.

    • Foarte posibil!
      Si in jurul Chinei au inceput sa apara nori negrii, de cand au inceput unii sa se sesizeze ce faceau ei demult dar nimeni nu voiau sa vada, de la Tienanmen incoace…
      Represiunea din Hong-Kong, conflictul d egranita cu India soldat de curand cu morti, repunerea pe tapet a Tibetului, genocidul impotriva uigurilor, agresivitatea si tendintele expansioniste in Marea Chinei, versus Taiwan, Japonia si altii mai de la Sud… Incep sa se adune, colac peste pupaza… COVID, cu toate acuzatiile impotriva lor.

      5
  9. Felicitari Mon Cher @Marius Zgureanu pt interviu.Puseshi mega deget pe rana si super punct pe I !!!! Oricum cu actuala clasa politica in marea ei majoritate infecta si nemernica, aspectele dezastruoase pe care le-ai semnalat nu se vor remedia prea curand. Sper sa-ti citeasca interviul si mariile genii din MAPN, inclusiv nea heroul invizibil Ciuq de la Nasiriyah, si ceva lepre jegoase si corupte de politicieni care capusheaza bugetul MAPN.

    8
  10. Felicitari ! Din pacate, cred subiectul pare mai interesant pentru muscali si mai putin pentru conationali. Deh, e greu sa razbata mesaje pertinente prin hatisul „mediatic” romanesc, hatis dominat de : „informatii de ultima ora, exclusiv, bre chin news…” cocalareala, manelisme, impostura, falsuri si cancan.

    10
  11. Repet, felicitari coane si la mai mare!
    „Europa Liberă: Pe site-ul pe care îl administrați, o serie de profesioniști din Armată spun, sub protecția anonimatului, care ar fi lipsurile, începând chiar cu absența viziunii elitei militare autohtone. Care ar fi topul celor mai importante chestiuni ridicate?”
    Vlade, bro, ce ai zis iara? Radu, Sharky… de ce ne bagati la inghesuiala iara mai baieti.

    5
    • Primul care a spus lucrurilor pe nume a fost Ciolpi, in anii 90, dupa ce absolvise cursul Ranger in State.
      Chiar intr-o revista a MApN.
      Tot el a adus si regulamentul de acolo pe o discheta de-aia 3m de 1,44, ca netu era ca in Lesotho.
      Au fost si sunt multi care au pus degetul pe rana, de la domnul general Voian la domnul general Ilina, am spus doar 2 nume, sunt mult mai multi
      Din diplomatie Cristian Diaconescu
      Din servicii foarte multi
      Politicul asculta si face tot ca el
      El decide

      8
      • Veniamine Franqueline

        Din servicii? You serious, man?

        9
      • politicul nu trebuie sa asculte si sa faca tot ca el…politicul trebuie facut sa asculte si sa faca asa cum trebuie…
        la cat de manjit e politicul, nu cred ca e mare problema sa fie pus cu botul pe labe, oficial sau neoficial….
        parerea mea e ca problema e la ‘inteleptii natiunii’ care ar trebui sa stea in spatele scenei si sa dea directiile…dar daca aia nu sint intelepti ci hoti …atunci aici ajungem…

        • @tgg gresit. politicul trebuie sa faca cum a promis in campanie. trebuie sa reprezinte poporul nu sa faca ce vrea el si nici sa faca ce vor serviciile.
          aparatul securitate nu trebuie sa ia decizii ci sa le faciliteze & implementeze

          2
    • Pentru ca trebuie Leftenant… Am un prieten , colonel plin, inginer, de prin CLI care a fost chemat la raport de eroul de la Nassiriah pt ca dadea mai cu perdea, mai fara, din casa, pe FB. Cu privire la achizitiile proaste …

      • Recunosc faptul ca inghesuiala aia are mai multe cauze si la claustorfobie am contribuit si eu. Deci ma bucur ca se intampla, „bacul” de mai sus era un salut cordial si infromal acelora care si-au varsat naduful pe aici. Si nu doar cei mentionati, aduag cu voiosie si pe Priam la lista.
        Pe de alta parte prietenul tau Misha a scapat ieftin si sper ca asta sa nu-l descurajeze. As mai avea niste povesti cu CLI despre cum stateau si se uitau la obiecte de patrimoniu cum se scufunda in Dunare, si aia ma doare pe mine ca istoria trebuie sa le-o aratam cu degentul copiilor de maine si nu din poze vechi.

        1
  12. Marius, felicitari! 🙂 La mai multe!

  13. Repet si eu, felicitari!
    Si, de ce nu, sa devina un obicei, in nisa asta de presa dominata de analisti militari prea „apropiati” de sistem.

    3
  14. felicitari Marius. Sunt convins ca ai fii putut sa umpli inca multe pagini cu ce ai avea de spus. Te felicit mai ales pt ca ai us degetul pe rana, departamentul de inzestrare. Inca nu m-am convins daca acolo e doar incompetenta sau rea vointa (in ideea de a cheltui cat mai putin). probabil ambele

    1
  15. Felicitari. Pentru cine nu-i batut in cap asta este un dus rece si nu o acuza la adresa ministerului. Pe parte de M.A.I. situatia sta si mai dramatic.

    1
  16. Un articol bine punctat, cu subiecte mari si de avergura sintetizate coerent.. ar merge si o versiune „expanded”, luata asa la puricat pe componente, ca la project management.

    Am dat si mai departe, sa mai creasca numarul de vizitatori pe site aici 🙂

    5
  17. Foarte bine scris.
    Adevarul doare.
    As adauga ceva ce va face pe multi sa sara in sus.
    Romania a fost si este sub ” control” sovietic- rus. Cu deplina complicitate a unor ” patrioti” politici dar si a unor ex ofiteri.
    Pretul impus de rusi pentru intrarea RO in NATO:
    -destructurarea oricarei capacitati de lupta a armatei romane. Terestre, navale , aeriene.
    – distrugerea oricarei capacitati de productie militara. De la explozibili si praf de pusca, la tunuri , tancuri , transportoare.
    – blocarea realizarii unei infrastructuri auto dar si de cale ferata care sa asigure timp scurt in concentrarea de trupe NATO in sprijinul romanilor. La nevoie.

    Tot ascuns ( obtinut consensul) prin pensionari garantate din tinerete si cu pensi pe masura anesteziei intelectuale.

    Intrarea in UE a avut si ea un pret rus .
    – Jumatate rezerve petrol date de ” patrioti” unei obscure OMV austriece unde Gazprom are un picior bine infipt.
    – Romgaz nu va extrage un litru de petrol , un metru de gaz metan din Marea Neagra fara participare directa a unui colos rus din domeniu . Cel putin obligativitatea de a avea un ” partener” din galaxia vasalilor Gazprom. Deoarece Rusia incaseaza valuta din aproape exclusiva livrarii de petrol, gaz catre UE. Oricare concurenta, fie ea cit de mica, vine anihilata in fasa. Vezi si epopea magistralei Nabucco.
    – privatizarea industrilor strategice cu dubla folosinta ( civila si militara) a avut exclusiv clienti rusi sau strinsi legati de banii Kremlinului.

    Pentru toate aceste ” succese” , Rusia nu va ataca veci Romania.

    O are deja in mana si sub bocanc. Pot sa se plimbe linistit in oricare punct al zonei economice exclusive romanesti la Marea Neagra deoarece mareata flota romaneasca e dezarmata, redusa numeric . Nu poate detecta nici macar un submarin rusesc. Ne bazam pe avioanele americane antisom DAR care vin din Italia. Timp suficient sa faca rusul ce vrea sub apa romaneasca si sa plece linistit.
    Rusii pot zbura cum vor si unde vor la Marea Neagra. Primul bastion NATO in zona e Romania. Tara aia fara avioane noi, fara sa aiba o strategie in domeniu , incapabila sa obtina / ajunga cu putinele F 16 si personalul aferent la calificarea NATO combat ready. De Mig 21 Lancer , numai de bine. Un sicriu zburator de care rade oricare MIG 29 sau SU 27 ( si urmasii) din Crimea.

    Deci la ce sa ne atace rusii ? Are printre cei mai harnici si fideli colaboratori in Romania.
    Ps.
    razboiul hibrid are aceasta componenta. La baza.
    Dezintegrarea oricarei capacitati de lupta a ipoteticului adversar si fara sa tragi un foc. Experimentata cu succes in Romania si cu mult inainte sa apara ” omuletii verzi ” in Crimea sau Donbass.

    37
    • La prima vedere ai dreptate. Logic ar fi sa nu ne atace vodkarii. Nu ar avea nici un motiv (cum am mai zis logic) dar logica la rusnaci este diferita de cea a „lumii civilizate”. Cred cu tarie ca in viitorul nu prea indepartat or sa ne atace pe noi (si nu pe baltici). Cum si autorul articolului spune atacul este in desfasurare deja (fake news, cozi de topor etc). O sa urmeze si atacul „conventional”. Din pacate nu prea suntem pregatiti pentru asta dar sa speram ca aliatii nostri nu ne vor lasa la greu (NATO si de ce nu Uniunea Europeana). Dar cel mai important este ca in cazul unui atac noi cetatenii sa facem corp unit on fata inamicului si sa ii facem zile amare. M-AI INVINS CAND SUNT MORT, PANA ATUNCI LUPT IN CONTINUARE.

      4
      • „La prima vedere ai dreptate.”

        Dumnealui are dreptate si la a doua vedere. Daca ati citit acolo ca Rusia nu va ataca in veci Romania, aceea nu se vroia o garantie ci cred ca dumnealui prezinta promisiunea pe care Rusia o facea daca acele conditii erau implinite de oamenii ei din Romania.

        Evident ca e o promisiune desarta iar tradatorii multumiti ca nu vor fi invadati, ar trebui sa se intrebe de ce una din conditii se dorea a impiedica interventia rapida a NATO in ajutorul Romaniei (drumurile, caile ferate, etc.) daca Rusii oricum nu aveau de gand sa invadeze? Cred ca multi dintre ei stiu foarte bine ca toata stradania asta este pentru a oferi Romania pe tava.

      • In varianta ca am fi atacati de Rusia, ce avantaj strategic, economic sau politic ar dobandi atacatorul in situatia că ne-ar invinge?
        Admițând că ne-ar putea ataca impotriva oricărei logici, totusi, ar trebui să știm ce au cu noi, ce caută aici.
        Altfel e ca in cântecul cu vânătoreasa care stă cu piedica puștii trasă..

    • Corect punctat.
      Obisnuiti cu arderea tarinilor si cu otravirea fintinilor, am ramas fara nimic de aparat.
      Si adevarul este ca in situatia actuala, cu romanii adulti plecati in strainatate, cine o sa apere averile noilor ciocoi, plecati si ei, sa reorganizeze linia a doua de aparare strategica a Romaniei, undeva pe crestele Muntilor Alpi elvetieni??

      5
    • Veniamine Franqueline

      Polcovnicii verzisori Ivan Prostoiu, SRS, Bogdan Chirieac, Razvan Dumitrescu, Cornel Nistorescu si restul lasati netulburati de SRI si alte grupari de ‘ofiteri patrioti” my ass…

      5
    • berceamondialu

      Stefanita 60
      zaaauu, asa se vede situatia din Italia???!! cam seamana cu ce spune Rushia Today !!!!
      Enormitate mai mare nu am auzit: Rusia sa puna conditii la extinderea nato, conditii care sa afecteze stategic SUA , sau UE tot cu privire la extindere….. Nu-ti dai seama ca daca existau asemenea intelegeri rusii le-ar fi afisat pe toate garduri de la Atlntic la Urali???!!!

      2
      • Mai cititi din nou.
        Am enumerat FAPTE REALE nu ipotese.
        Nu au venite rusii sa comande la NATO cum insinuati ( banuiesc din enervare ).
        Au „vorbit” cu ” colegii” romani . Iliescu , sluga devotata cauzei comuniste. Iar extinderea aia la est a NATO nu includea RO si Bu.
        Sa indulcim pe englezi am cumparat doua fregate .Total dezarmate. Erau ramase doar cu tunul de 76 mm si ani de zile nu au avuto nici proiectile pentru el.
        Cu americanii a fost mai greu. Promis cumparare 80 elicoptere de atac Bell. Cind americanii au intrebat de unde scoatem miliardele necesare , Nastase a schimbat offerta. Autostrada Transilvania . Cu firma americana.

        Dupa 16 ani in NATO nu avem un tun in calibru standard al organizatiei . Nici macar o arma de asalt cu calibru si incarcator standard NATO.
        Nu erau bani in 16 ani sau nu este dorinta de integrare ?
        Milioane pentru marit , indexat, recalculat pensi militare au gasit mereu. Sa cumpere o pusca de asalt la norma NATO ( calibru + incarcator) veci.
        PS.
        Ce intra aici faptul ca stau in Italia ? Te deranjeaza ? Ma informezi discreto ca sinteti informati si dosarul e tinut la zi ? Eu am avut ” intrevederi” cu securistii .Cindva. Deci sa ma lamuriti tovarasi. Sinteti tot aia ? 🙂

        3
  18. Felicitări, îmi părea mie ca mergem cu frâna trasa de mana de mulți ani.

    Începând cred, banui cu Iliescu.

    5
  19. Interviul lui Marius explica, printre altele, si multele noastre „succesuri” inregistrate in absolut toate domeniile. S-o tot dai in bara an dupa an si domeniu dupa domeniu asta numai este doar o simpla coincidenta.
    tariceanu stie…

    25
    • Ceea ce nu reușesc să înțeleg este de ce nu reușim să dăm încă la groapa istoriei indivizii ca el. Să înteleg că mai are suficient sprijin prin servicii, de reușește cumva încă să prindă parte a prim-planului? Sunt încă lucruri pe care nu reușesc să mi le explic pe deplin. Sper totusi că odată apucat un drum, lucrurile să se limpezească. Dar mai avem mult de lucru până atunci.

      1
      • Am vazut asta cel mai bine in 2008 cand au bagat in unitati toate neamurile pe filiera indirecta, tu stateai planton ca boul locotenent si altii veneau capitani direct fara sa cunoascta gradele macar, daca vedeau un maistru militar intrebau daca ala ii parasutist cumva.
        Si cred ca aici era problema: nu am vazut taria de caracater sa spuna nu, chiar cu pretul functiei celui de care ii depindea la unul sau la altul promovarea sau evolutia in cariera. Scuzele erau aceleasi, daca nu semnez eu cacatul asta, urmatorul dupa mine o face oricum, deci nu are rost sa ma opun.

        18
      • Florin mergem in directia opusa. DNA e done for, justitia a fost topita. Dragnea la puscarie a fost o victorie extrem de mica. Infractorii au castigat nu au pierdut.

        4
        • Eu spun că DNA-ul e în faza în care-și face ordine in propria curte. Da, e o perioadă de acalmie, mă aștept la o reactivare în preajma alegerilor. Cred că nu a avut de spus ultimul cuvânt.

          3
  20. Pompos titlu, iar continutul este departe de pretentiile din titlu.
    Sigur, problemele interne mentionate sunt cronice si sunt expuse corect.
    Insă probabilitatea unei actiuni ca cea din titlu este zero.
    Rusia nu a intervenit decat acolo unde avea un interes. De ce ar ataca aici si nu in Estonia, Lituania, Letonia? Un atac al statelor baltice are o cotă de 70-80/1. Ce ar realiza atacand aici? Nu au ei gaz si petrol in Siberia si la Cercul Polar?
    Ce miză suntem noi? Daca rusii isi organizeaza o acctiune de ocupare a stramtorilor Bosfor si Dardanele nu am avea mijloace navale nici să ne tinem după ei ca să ii salutăm, nicidecum să luptam cu ei (poate au fregatele niste lovituri de tun miraculoase).
    Cineva te atacă dacă esti un pericol sau o resursă. Noi nu suntem nici pericol (cu toate bazele americane), nici o resursă (aproape toată economia noastra are proprietari straini).
    Dacă rusii au un obiectiv in MN atunci acela este accesul la ea. Acesta este motivul pentru care isi fac de lucru in Mediterana de Est, pastreaza relatii excelente cu Grecia si Bulgaria (tari NATO), îi vând lui Erdogan mijloace AA.. Crimeea este o „rezolvare” a problemelor Rusiei in MN, inlatura orice dubiu asupra slabiciunii navale rusesti.
    Probabil ca si Ukraina ar fi de interes pentru Putin, dar fara ucrainieni. Se multumeste cu mentinerea unei instabilitati cronice.
    Asta nu inseamna să ne „demobilizam”, dar nici să nu construim o isterie de generatii. Altii fac afaceri bune cu rusii, desi au suportat cizma rusească in capitala lor mult mai mult decat noi.

    12
    • asta era si ideea, pana sa ajungem la ideea din titlu, avem probleme mult mai grave, care s-ar putea sa faca inutila o interventie de genul mentionat in titlu.
      Cat despre rusi si isteria la adresa lor, tocmai au fost inclusi la categoria inamici intr-un document oficial romanesc, ceea ce intre noi fie vorba e o constatare a unei stari de fapt de mai multe generatii – asa dupa 1802 si mai ales 1877. Ori daca am facut acest pas, ar face bine sa ne si tina balamalele pentru ce implica asta.

      9
      • Scuze ca merg pe contrasens. Insă marota asta profund rusească imi pare greșită. Nu trebuie niciodată legat efortul de inzestrare al fortelor armate de scenarii anti ruse, bulgare, sarbesti, ungurești sau antiucrainiene. Pentru că legand soarta dotării de aceste scenarii vei constata că nu ai nevoie de arme, cel putin intr-un viitor previzibil.
        Dintre toate scenariile in care Rusia ar ataca unul dintre numerosii vecini, scenariul antiromanesc este pe ultimele locuri. Asta dacă privim cu luciditate. De aceea nu este in regulă ca să creăm o cauzalitate intre acest pericol teoretic si dotările militare. Dotări militare corespunzatoare ar trebui să deținem chiar in cazul in care singurul vecin ar fi Elvetia.
        Cat despre nivelul dotarii, noi nu vom putea fi niciidata mai mult decat 1/20 din capacitatea militara a Rusiei.
        Chiar si in plan politic aceasta retorica antirusească care are uneori accente paroxistice ar trebui revizuită si ameliorată. Mai ales din perspectiva umbrelei NATO. In sine NATO este doar o alianță defensivă, care nu ar trebui să incurajeze belicozitatea membrilor ei față de vecini. In relatiile internationale ar trebui sa primeze principiul respectului reciproc. Iar acest principiu se cultiva cu rezultate bilaterale in timp.

        8
        • De ce ar ataca in Lituania, Letonia, Estonia si nu in Moldova? A, pentru ca in Moldova deja sunt prezenți.
          Pentru tine prezenta militară a Rusiei in Moldova nu e scenariu antiromânesc? Te rog sa cauți harta Moldovei medievale, iar aici e harta etnică https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Moldoveni
          A lasa Basarabia sub influența rusească e capitulare din start, iar cartea moldovenismului in mâna rușilor e ca arma de pe perete in dramaturgie, la un moment dat va împușca.

          4
          • Eu am vorbit despre Romania, nu despre Republica Moldova si m-am referit nu la situatia medievală, ci la cea actuală.
            Republucile baltice ar avea mai multe sanse se a fi atacate decat Romania fiindca exista un segment important de etnici rusi in aceste țări (in romania elementul etnic rusesc este aproape inexistent) si acesta a fost principalul argument politic al Rusiei in oricare interventie militară, protejarea etnicilor rusi. Si in Donbass, Crimeea, Cecenia, Abhazia…
            Cat despre Moldova, politica NATO nu ne va permite niciodată o anexare cu forța a acestei provincii romanești, a sudului Basarabiei si a Bucovinei de Nord. Nu ne va vinde nimeni arme pentru o asemenea ofensivă so nici nu cred că există voință politică pentru o așa aventură.
            Iar armamentul pe care il platește contribuabilul roman este pentru asigurarea securitatii sale sub umbrela comună a NATO.
            Daca Rusia are niste scenarii la Marea Neagra ele sunt legate de accesul prin stramtorile ei.

    • Veniamine Franqueline

      Rusia ne ataca deja hibrid prin omuleții sai verzi din presă. Va îndoiți ca nemernicul de Ion Cristoiu nu ar fi în slujba Rusiei putinist?

      5
      • Veniamine Franqueline
        Și cei de pe aici care îl citează sau fac trimitere la articolele lui ce sunt?

        3
        • Veniamine Franqueline

          Adică?

          • e simplu dupa fiecare eveniment facut de rusia sau prietenii sai o sa vezi aici unu sau mai multe articole pe tema aia si in postari o sa vezi tot felul de indivizi care vor ramane multa vreme dupa acel articol facand propaganda

            acum 5 ani erau rudimentari postau si aia era
            azi au scheme elaborate, se sustin unul pe altul. inalta mingi la fileu, posteaza tot felul de link-uri, castiga increderea adminilor
            in viitor vor deveni si mai capabili.

            cati din voi aveti laptopuri protejate de link-urile postacilor ? e cineva care crede ca persoanele de interes de pe acest site nu sunt urmarite virtual atat de romani cat si de prietenii din est ?

            2
  21. Jos palaria Marius! Intebarea e va avea ceva urmari, ecouri, consecinte? Timpul ne cam trage de bracinare 🙁

    1
  22. Felicitari!

    2
  23. ,,Speculând puțin, am putea spune că o reușită a frontului rusesc este Brexitul, scoțând din nucleu dur decisional al UE un stat filoamerican și foarte vocal în privința Rusiei, astfel că binomul franco-german va putea duce o politică mai îngăduitoare față de Moscova”…..exact ce miorlai si eu, parerea mea e ca Rusia nici nu are resursele dar nici motivatia sa se puna cu NATO , stiind 100% ca va pierde, in schimb ,,dezbina si cucereste** e mai ,,ieftin si mai fructuos** pentru ei, deci asta vor face in continuare pe langa blaturile cu granzii Europei.

    Un interviu succint, elocvent si la obiect, toate astea ma fac mandru ca l-am cunoscut me Marius Zgureanu chiar si daca doar prin intermediul tastaturii.))))

    4
  24. odata ce am terminat de citit articolul, primul lucru care mi-a venit in minte este povestea lui Christian Andersen: Marius este baiatul care spune clar ca REGEL E GOL

    4
    • Regele a murit, e in lumea celor drepti! Au reusit pana la urma sa accepte sa-i faca funeralii nationale, dupa ce in primul deceniu post-revolutie i-au refuzat accesul in tara.
      Imi cer scuze ca ti-am stricat metafora… nu asta am intentionat, ci doar sa arat ca si asta e o parte a tabloului complet care explica cate ceva despre cum am ajuns in situatia de acum.

      4
  25. Vom vedea în viata asta o astfel de logica la nivelul decizional MApN ????

  26. Cred ca am citit mai multe „secrete de stat” in acest interviu decat in toata comunicarea MAPN-ului de nșpe ani incoace. Prin contrast cu atatea lucruri nasoale „puse pe masa” in asa de putin timp/spatiu editorial, imi dau seama de primitivismul si comunismul de tip „nu s-a intamplat nimic grav la Cernobil” care consuma ca o tumoare maligna MAPN-ul si institutiile afiliate. Exista o OMERTA (dar fara legatura cu onoarea ci cu prostia) a tacerii si a negarii rahatului in care se afla armata romana desi, de muult timp, nici macar nu mai exista consecinte daca se afla adevarul. Pur si simplu s-a mostenit acea mentalitate de dat kktului importanta strategica si strict confidentiala
    Multumesc Marius pentru … normalitate si pentru informatii de calitate!

    9
  27. Vasile Băcăuanul

    Bun,totul e ok, dar ce măsuri putem lua azi, mâine, peste o săptămână ca să îndreptăm răul? Asta contează acum și apoi ținută geana pe ,,maeștrii de ceremonie” proruși și judecați public, confiscate averile și ,,exmatriculați” păpușarii din umbră până la moscova!

    1
  28. Felicitări, amu’ să vedem răspunsul structurilor (n-o să fie, dânșii visează la pensii)!

  29. mie mi se pare ca ai fost prea diplomat pentru unele situatii 🙂

    2
  30. Excelent articolul Marius! efectiv m-a uns pe inima ca sa spun asa.

    Si eu sunt tot unul in rezerva si iti spun ca nu cred ca noi de capul nostru putem construi ceva prea curand…daca fiecare vine si are propriile planuri aka combinatii dupa fiecare ciclu electoral.
    Trebuie sa existe o continuitate pentru a realiza ceva…
    Coruptia si mai ales nepotismul in toate structurile este enorma si tocmai din acest motiv eu sunt nitel mai pesimist.
    Noi inca platim cu pensii babane tortionari, securisti si alte specii de acest fel in loc sa infunde puscariile. averile confiscate etc…

    7
  31. Felicitari pt interviu, sper sa fie citit de cat mai multi politicieni de 2 ori, nu pe diagonala

    2
  32. Bravo, Mariuse! M-a uns la suflet articolul.

  33. Dupa interviul acordat m-ati decis sa devin „one hundred percent” filorus.Multumesc, pentru ca eram indecis!

    1
  34. Felicitari !
    Cu invidie, Bula. 🙂

    2
    • Am un feeling de presimtire ca vor fi solicitati mai multi autori care scrieti, deja sunteti considerati think-tank

      • acest blog este util nu doar prin materialele publicate ci si prin contributia tuturor cu comentarii si idei. Unii dintre cei care publicam avem idei putine si fixe, insa slefuirea lor vine prin dezbatere, ajungand la o forma realista, aplicabila.

        9
  35. Citiți testamentul lui Petru cel Mare și veți fi surprinși cu câtă râvnă rușii urmăresc să îl ducă la îndeplinire. In momentul de față, chiar dacă România este o ciupercă otrăvitoare, ursul o consideră foarte gustoasă. Nu vă faceți iluzii că sunteți neinteresanți. Să aibă graniță comună cu slavii din sud, cu austroungaria/germania și cu Suedia este taskul lor și datorită faptului că muncesc la asta de sute de ani, au șanse mari de izbândă, de fapt doar bunul Dumnezeu mai poate salva România. Tactic, vor începe cu zâzanie in țară. Mișcări sociale ample demonstrații țară neguvernabilă. Majoritatea politicienilor au tatuată pe creier secera și ciocanul și dintre populație te crucești câți sunt rusofili nostalgici comuniști, deci este ușor de ajuns in situația în care „comunitatea internațională” va cere să se intervină umanitar. Cum reiese din ce am scris mai sus, atacul va fi din trei direcții, umanitar bineînțeles, pentru binele României, cum altfel. Inițial nu vor intra fățiș, dar vor forța, rușii pe direcția Moldova, reunire, reîntregire, alea-alea, Bucureștiul ticălos chinuit săracii moldoveni sute de ani (poți să zici că nu?), Ungaria(Austro) (că ei de capul lor sunt impotenți) vor forța spre Transilvania, tot așa, umanitar, stegulețe UN, căști albastre, dar șah-mat va fi dinspre Bulgaria, care va intra în București și va restabili ordinea (sunt NATO, ce ar putea să ne facă rău). După pacificare, Moldova reunită sub tutela Rusiei, Transilvania în Schengen, moneda euro etc. Bulgaria ia Dobrogea că și așa nu are cine să se opună. România rămâne Bucureștiul cu Oltenia și se va numi Dacia sau nagornokarabah, ce mai contează. Misiune îndeplinită, Rusia graniță comună cu slavia de sud Bulgaria, Serbia, cu austroungaria. Sigur au planuri și pentru Polonia și Finlanda. Temă pentru acasă, dezvoltați o strategie pentru contracararea acestui plan, fără să sunați pe Jesus, fără laserele lui Coandă sau aurul monoatomic zalmoxian.

    7
    • Testamentul lui Petru cel Mare e mai degraba…o apocrifa…fake news.

      Singura chestie care o retin eu cu privire la Petru cel Mare e ca i-ar fi spus lui Dimitrie Cantemir (la intrebarea sa „cat vrea sa se intinda”): Eu vreau apa, pamant am destul!

      Cred am amintit-o de cateva ori cu multi ani in urma pe aici.

      6
      • berceamondialu

        pt Razvan Mihaeanu …..Asa este Testamentul lui Petru cel Mare e o scriere apocrifa, nici macar rusii nu-l recunosc……..

        1
    • „… de fapt doar bunul Dumnezeu mai poate salva România.”

      Asta nu se va intampla pentru ca romanii I-au intors spatele la referendumul pentru familie, cu lobby din partea autoritatilor. „Scoaterea lui Dumnezeu din carti” in ce priveste poporul roman a fost dintotdeauna prioritatea comunistilor si a serviciilor.

      1
      • Referendumul pt familie nu avea nici o treaba cu dumnezeu. Referendumul ii permitea lui Dragnea sa devina legal PM si chiar presedinte…

        8
  36. Mi-a placut. Sa mai faci 🙂

    1
  37. Felicitări pentru articol, și la mai multe.

  38. Hai să zic direct ce nu a vrut să zică Marius – primul atac asupra României din partea Rusiei va fi anexarea Insulei Șerpilor.

    3
    • O singura salva de HIMARS si s-au dus la fund … Si rusii si insula …

      2
      • Salva înseamnă război direct, iar acum, formal insula aparține Ucrainei.

        Ar fi drăguț desigur, dar mă îndoiesc că cineva de la noi va trage o salvă spre insula aia.

        4
  39. @ Marius perfect interviu si sper sa fi mai des invitat la Europa Libera.
    Cu siguranta, Burtosii cu grade si Domnul Ministru al Apararii se oftica ca nu au fost invitati, ca evident „” ei puteau insira mai multe realizari „”.
    – Marius cu acest1 interviu ai dat cu lopata in capul lor. ( mama lor de banditi si tradatori)

    4
  40. Felicitări Marius!
    Corect ar fi acum să acordați Mapn un drept la replică, fiind cel mai vizat.
    Iar MApN ar fi corect să iasă și să explice de ce s-a ajuns aici.
    Așa se face într-o lume civilizată!

    6
  41. Penca sefilor le place vintage style, ce ai bre , vrei lasere sa ce, sa nu le poata lustrui cu motorina si sa nu le gaseasca tragaciu?!…nu mai bine stau ei in banca lor si cand vine aplicatia cu ailalti handralai sa raporteze cu ,, tovarase general efectivul batalionului bla-blah a respins si nimicit inamicul….misiune indeplinita! URA, URA, URA!!….hai sa bem si sa mancam ca ni s-a facut o leaca foame!!….da, tovarasele secretare une-s?**

  42. Marius, sterge te rog comentatiul asta ca am postat de aiurea.

    Multam!

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *