Licitatia de M60A3 spaniole anulata

Initial, in 27 martie Ministerul Apararii spaniol a anuntat ca infanteria marina spaniola si-a scos la licitatie tancurile M60A3, cu un pret de pornire de 46924 euro iar ofertele au avut ca termen de depunere data de 26 aprilie. Anterior Spania a dorit donarea acestor tancuri catre Ucraina, insa ar fi necesitat o modernizare consistenta inainte de a fi donate.

Insa in data de 3 aprilie licitatia a fost anulata, motivatia fiind „relocarea materialului”, unele tancuri M60A3 fiind totusi inca active in cadrul Batalionului 3 Desant al Corpului Marin cu baza la San Fernando.

Intre 1989 si 1992 au fost livrate fortelor terestre soaniole aproximativ 300 de tancuri M60 in diverse variante (A1 si A3/TTS), ca pogram intermediar pentru trecerea la Leopard 2.

Tancurile M60A3 trebuiau retrase din serviciul activ in 2017, pentru a le inlocui cu Dragon VCR 8×8 (Vehículos de Combate a Ruedas), versiune spaniola a Piranha V, echipat cu tun de calibrul 120 mm. Spaniolii opereaza deja VCR-105 Centauro in cadrul unitatilor de cavalerie, de unde intrebarea fireasca daca nu cumva si noul VCR pentru infanteria marina nu ar trebui sa aibe acelasi tun in calibrul 105mm..

Ca si o parantea, in 2021 se mentiona un acord intre Escribano si Elbit (ultimii furnizand si protectia activa Iron Fist a demonstratorului D4 al VCR-ului 8X8) pentru dezvoltarea si integrarea unor turele pentru tun calibrele 105 si 120mm precum si pentru aruncatoare de bombe in calibrele 81 respectiv 120mm integrate pe platforma VCR 8×8 Dragon. In 2023 Escribano au prezentat turela GMOS (masa 1,8 tone fara teava si munitie) echipata cu aruncator de bombe cu teava lisa si incarcare prin culata L-65/120 mm produs de Esperanza & Cia, turela care ar putea fi integrata si pe VCR 8×8..

Turela Escribano GMOS de aruncator greu calibrul 120mm la FEINDEF 2023

Infanteria marina spaniola a operat pana de curand 16 tancuri de tip M60A3 TTS (Tank Thermal Sight de tip AN/VSG2 pentru tragator), unul fiind donat ca exponat unei scoli militare.

Un M60A3 TTS are o masa de 51,4 tone, fiind propulsat de un motor diesel AVDS-1790-2C cu 12 cilindri și o putere de 750 CP si o cutie de viteze Allison CD-850-6A. Astfel, vehiculul poate atinge o viteza de pana la 50 km/h cu o autonomie de 450 km.

Tunul M68 de calibrul 105 mm este suplimentat de o mitraliera coaxiala MG3A1 de 7,62 mm si de o mitraliera Browning M-85 de calibrul 12,7 mm pe plafonul turelei. Pentru mascare exista 4 lansatoare de grenade fumigene Wegmann, amplasate in partea frontala a turelei, de fiecare parte a turnului.

M60A3 mai este activ in inventarele Greciei si Turciei, ultimii introducand recent modernizarea la standard M60T1. In pachetul turcesc T1 de modernizare sunt incluse un sistem modern de control al tragerii, sistem de avertizare la iluminare cu LASER, protectie activa, blindaj suplimentar si sistem de arme controlate la distanta. Ulterior Roketsan a propus un nou model de turela – MZK, pentru modernizarea M60.

Mai trebuie mentionat ca in 2020 Ucraina a oferit Braziliei o opțiune de modernizare a tancului M60 in cadrul Uzinei de Stat Malyshev. Inca din 2014, Biroul de Proiectare Mecanic de Inginerie in Harkov a propus o modernizare a tancului M60, cuprinzand o turela cu un tun de calibrul 120 mm, inlocuirea motorului cu un 6TD2 de 1200 de cai putere, instalarea protectiei active si integrarea acesteia in complexul de protectie „Zaslon”. O optiune era inlocuirea turelei cu cea a T-84-120 „Yatagan” si un motor boxer 6TD6.

Modernizare M60 ucraineana

Evident, in contextul actual daca vor fi donate M60 Ucrainei, acestea vor beneficia de o modernizare minimalista inainte de a fi trimise pe front.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Could Spain provide its old US M60 tanks to Ukraine? (armyrecognition.com)

Spain Auctions Its Vintage M60 Tanks, Opting Against Aid to Ukraine (essanews.com)

Tecnodefesa.com.br/sistema-elbit-iron-fist-na-torre-do-vcr-8×8-dragon/ 

The Dead District: Ukraine offered to modernize the Brazilian tanks M60A3

 

 

Citeste si:

M 60M la a treia tinerete 

Leonardo M60A3 

M60 taiwaneze la modernizare 

M60A3 turcesc primeste o turela noua… Roketsan MZK 

 

 

12 comentarii:

 1. Interesant🙂
  Sa vina spaniolii la noi sa cumpere
  Magach 7C, paralelul m60 a3,
  in loc

  https://wiki.warthunder.com/Magach_7C

  1
 2. Pana dictatorul de la Ankara s a facut mai degenerat si in primul rand a paradit economia turca si
  a faramat comandamentul armatei,
  Israel le a acordat armatei lor sustinere si in forma de M60 upgrade, Sabra de exemplu:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sabra_(tank)

  3
   • Misto articolul si foarte instructiv pentru sondat abisurile Romaniei.

    De-un pod peste garla cea mare am reusit pana la urma s-o punem cu muult talent strainez, un centrul national de inchinaciune s-a ctitorit, societatea civila a ajuns sub papucul de plastic turcesc al serviciilor, toleranta la risc la nivelul demonstrat de turci la utltimele cutremure avem cacalau, nu mai lipseste decat micul Clepdogan haurist din peisaj si inchidem si noi Bosforul de la Chitila.

    Diferenta la turci e insa ca pana nu demult, elita militara era forta progresista, in timp ce intaiul clan al Anatoliei s-a saltat pe bigotismul si pe frustrarile proletare …

    * „Prostimea la putere” ar trebui sa fie imn de stat in toate tarile estului Europei.

    2
 3. Eu as fi curios de modernizarea taiwanezilor având în vedere că au și ei M60A3 în dotare .

  1
 4. poate nu mai au nevoie de tancuri la infanteria marina? la 16 bucati ma gandesc ca nu e ceva indispensabil si mai bine se gandesc la alte solutii decat sa se complice. n-ar fi prima forta amfibie fara tancuri, si US Marines au renuntat la tancurile lor de ceva ani si-au redirectionat resursele catre altceva (drone, artilerie etc.) a si fost o discutie pe aici pe site in sensul asta

  3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *