Marauder si Matador au botezul focului… si evolueaza

Pentru botezului focului se au in vedere cele detinute de azeri, implicate in conflictul recent incheiat in Nagorno-Karabach

 

Marauder si Matador 4×4 ale armatei din Azerbaidjan. (Sursa imaginilor Wikimedia)

Se poate spune ca vehiculele blindate Matador și Marauder 4×4 produse de compania sud-africana Paramount Group au fost testate in lupta. Revista azera a apararii au laudat vehiculele cu performante bune in razboiul de cinci zile dintre Azerbaidjan si Armenia din aprilie 2016, intr-o explozie la un depozit de munitie din Gilazi, Azerbaidjan, in 2017, precum si in cadrul operatiunilor militare azere lansate pe 27 septembrie 2020 in Nagorno-Karabah.

In 2012, ministerul azer al apararii a comandat 30 de vehicule Marauder si 35 de vehicule MRAP de tip Matador, ca urmare a crearii unei linii comune de productie in Azerbaidjan si a productiei a 15 Matador si 15 Marauder in cadrul unui acord comun din 2009.

Marauder configurat in vehicul de lupta a infanteriei

 

Reaminitm ca familia Marauder este construita pe o structura monococa careia i s-a adaugat un invelis de blindaj, reducandu-se masa fata de solutia unui sasiu rigid.

In versiunea  transportor blindat (echipaj de 2 +8) vehiculul are o protectie antimina nivel 4a/4b STANAG 4569, rezistand pana la 14kg de TNT sub roti si corp, precum si o protectie balistica contra armelor de calibru mic 7.62 x 54mm RB 32 API si 12.7mm API (Armor-piercing).

Matador a fost prezentat prima data in 2008 la expozitia militara AAD în Africa de Sud. Structura sa este tot monococa cu strat dublu avand protectie balistica si antimina de Nivelul III STANAG 4569 contra munitiei 7.62mm NATO perforante respectiv contra 8 kg de exploziv TNT sub roti si corp.
Matador ca vehicul blindat de transport trupe poate acomoda un echipaj de 2 si o grupa de 12 infanteristi. Si la fel ca Marauder, poate fi echipat cu o statie de arme usoare sau medii cu operare manuala sau la distanta.

 

Intre timp…

in 2022, Paramount Group a lansat Marauder „Mark 2”,cu o serie de functii noi ameliorand ergonomia, confortul si functionalitea, sporind si eficienta productiei prin simplificare (in urma constatarilor din procesul de fabricare al Mk1), pentru o cadenta crescuta fata de primul model.

In Mk2 se include evolutia interfetei om-masina, introducerea unei carcase universale, module interschimbabile pentru tabloul de bord si componente ale volanului (putand reconfigura in productie volanul stanga/dreapta in mai putin de doua ore), indiferent de configuratia vehiculului: transportor, masina de patrulare, vehicul de lupta al infanteriei, etc.

Pachet de functionalitti al Marauder

 

Marauder este monococa cu doua straturi de blindaj, inclusiv sub burta si garda la sol crescuta, precum si cu scaune protejate la explozie pentru echipajul din cabina si grupa de pana la 8 militari din compartimentul spate. Poate opera in conditii extreme, cu temperaturi intre -20 si 50°C.

De la lansarea modelului Marauder in 2007, Paramount Group a facut livrari de vehicule din aceasta clasa catre Azerbaidjan, Kazahstan, Republica Congo, Gabon, Malawi, Ghana, Nigeria, Mozambic si Singapore.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Armyrecognition.com/…/matador_and_marauder_4x4_armored_vehicles_are_now_combat-proven.html

Armyrecognition.com/…/paramount_group_unveils_marauder_mk_2_armoured_vehicle.html

 

Citeste si:

ARQUUS Sherpa 

TABC-79 nemuritor… 

MApN se intereseaza de vehicule 4×4 pentru achizitie multianuala 

Urmasul lui BRDM2 la polonezi

Este-modernizarea-ABC-79M-o-solutie-de-avarie

Combat-guard-4×4-al-imi

Naiomnik-4×4

Caiman intra in dotarea Belarus

Rheinmetall-Master-faza-2-xt

Spike-NLOS-lansat-de-pe-Tomcar-buggy

Jaguar-Nexter

Cumparaturi-4×4-militare

Tatrapan-zasa-6×6
Blindate-usoare-solutii-estice
Mrap-ul-amfibiu-PMPV-6×6-MISU

Nexter-Titus-6×6-concurenta-lui-Bmx01
Bmx01-vehiculul-6×6-al-renault-trucks-pentru-programul-vbmr
Grifon-si-Jaguar-in-programul-de-dotare-al-armatei-franceze
Programul-rabla-si-relansarea-industriei-autohtone

Grifon-si-Jaguar-franceze-teste

Moreni-si-vehiculul-4×4-multirol

Panhard VBR

Carmor-mantis-video

Drok 

 

 

 

 

18 comentarii:

 1. Doar daca le testeaza Hammond.

  9
 2. Stiti dacă MApN are un program pentru noi Mrapuri, sau rămânem cu cele donate de americani?

  1
 3. Vash the Stampede

  Ce faine sunt…

  Ce chestii faine pot proiecta si construi Sud-Africanii…

  Iar noi stam cu mana intinsa mai pe la toti! ?

  6
 4. Bune pt Africa și contrainsurgenta. In Europa inutile.

  10
 5. Cred că un rezervist de 50+ mobilizat pe front preferă sa meargă cu așa ceva decât să zburde în câmpul tactic ca un iepure de câmp cu javelinul și stingerul în spinare și să se camufleze cu grație prin copaci sau păpuriș.

  2
 6. Ar fi bun un taxi de asta cu protectie limitata la shrapnele si armament usor de infanterie;

  6 roti motrice, eventual pe sasiu de camion militarizat si cu o teleoperabila pe tavanul habitaclului capabila de 360 grade pentru drone

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *