ARCAspace strikes back

Povestea ARCAspace are vreo 22 de ani. Eu am auzit de ei prin anii 2000 când vroiau să participe în competiția Google Lunar X Prize. Am fost extrem de entuziasmat, am donat, alături de mulți alții, motivat și de susținerea pe care păreau s-o aibă din mediul corporativ privat.

22 de ani mai târziu… Ei bine, au fost multe promisiuni, prea puține s-au materializat. Compania a început ca start up în domeniul lansărilor spațiale și, pe parcurs, și-au disipat atenția către multe alte proiecte variate, probabil în încercarea de a obține noi fonduri. Care fonduri au fost probabil mereu insuficiente pentru ambițiile companiei.

Ceea ce m-a frapat a fost lipsa de consecvență și aplecarea către tot felul de „inovații” pe care niciun alt start up similar nu le folosește.

La un moment dat au plecat în America circulând chiar și niște povești conform cărora în țară nu au fost susținuți deloc. Ei bine, nu e chiar așa: la primele misiuni au beneficiat inclusiv de ajutorul Forțelor Navale Române. O istorie pe scurt despre companie poate fi lecturată pe wikipedia.

Ceea ce m-a… scandalizat (n-am găsit un termen mai blând) a fost însă anunțul recent difuzat pe mai multe canale media potrivit căruia Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) va lansa, în iunie 2021, primul satelit românesc, cu o rachetă proiectată și construită integral în România.

arca eco rocket

Sursa foto: Facebook/ Lansăm România

Cei 22 de ani de „realizări” mă fac să fiu foarte sceptic în ceea ce privește acest anunț. Mai mult decât atât, aflăm de pe DefenseRomânia (care l-a rândul lor citează iQool.ro) că, „până în prezent ARCA a lansat două rachete stratosferice, patru baloane stratosferice la scară largă, inclusiv un balon de tip cluster și a primit două contracte guvernamentale cu guvernul român și un contract cu Agenția Spațială Europeană. Actualmente se ocupă de construirea EcoRocket – o rachetă semi-reutilizabilă, alimentată cu abur.”

Și mai aflăm că, „în iunie 2021, ARCA non-profit va lansa EcoRocket, racheta proiectată şi fabricată integral în România, care va plasa pe orbită primul satelit românesc. Conform paginii de Facebook – Lansăm România, ţara noastră va deveni a 11-a ţară din lume care şi-a lansat propriul satelit şi a doua din Uniunea Europeană, după Franţa.”

De data aceasta nu mai vorbim de Google Lunar X Prize ci de „premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană. Premiul vizează stimularea industriei aerospaţiale europene pentru construcţia de rachete lansatoare de sateliţi, cu un impact redus asupra mediului înconjurator şi la un cost de lansare scăzut.” 

Nu am pretenția că mă pricep, dar sunt un entuziast al domeniului înzestrat, cred eu, cu bun-simț (în sensul acela de common sense de la britanici). ARCAspace a „experimentat” cele mai variate mijloace de propulsie, motorul aerospike fiind una dintre ele, acum cel cu abur și, nu pot să nu mă întreb: pe când și un motor „clasic” care să și funcționeze?!?…

Și să vedem și noi prima rachetă ARCAspace care să iasă oficial în spațiul cosmic?

Redau mai jos clipul unui domn, Scott Manley, mult mai îndreptățit să vorbească pe subiect decât mine:

Să spunem că omul se declară… sceptic. Și replica domnului Popescu.

S-ar putea ca unii dintre voi să mă acuze că nu susțin inițiativele românești. Nu este adevărat. Consider că, în acest moment, promisiunile neonorate de ARCAspace, și au fost multe, fac rău oricărei alte companii românești care ar dori să o ia pe acest drum și încearcă să strângă fonduri.

Pur și simplu au reușit să ducă totul în derizoriu… Personal, m-aș bucura foarte mult să mă contrazică în iunie 2021.

Nicolae

 

P.S. Pentru fanii „The Expanse” printre care mă număr și eu – „the rocket science of The Exapanse” în regia aceluiași Scott Manley:

 

P.P.S. Cei care vor să traseze drumuri prin Sistemul Solar mergând pe urmele Rocinantei, iaca, un simulator 3D care poate fi accesat de aici. Enjoy! 🙂

98 de comentarii:

 1. mi se par doar niste tepari ordinari

  12
  • argumentul lui manley cu cat de periculoasa e apa la 250 C mi se pare subțire…dacă ești langa un tank cu apa la 250 C sau cu kerosene, care îți explodează, o mierlesti în ambele situații, nu cred ca exista avantaje/dezavantaje de caz aici…pe de alta parte din punct de vedere al poluării atmosferice, as prefera sa explodeze cel cu apa mai degraba decat cel cu kerosene.
   in rest, nu e domeniul meu, ma abtin…

   9
   • @tgg, kerosenul in sine nu explodeaza niciodata. Nici macar benzina care e mult mai volatila. De fapt poti sa-ti stingi tigara in kerosen fara mari probleme. Nu c-as recomanda asta pt. ca anumite combinatii de temperatura, tip de kerosen si cat timp are la dispozitie sa produca vapori pot sa faca treaba periculoasa. But still
    https://youtu.be/7nL10C7FSbE?t=142
    Poate exploda combinatia de vapori/aerosoli cu aer in anumite situatii. „Exploziile” din filme sunt de obicei deflagratii regizate atent. „Exploziile” aeronavelor sau rachetelor sunt efecte in trei faze:
    1) dezintegrarea mecanica a rezervoarelor (impact cu solul sau alta aeronava, cedarea structurii, efecte aerodinamice)
    2. raspandirea combustibilului sub forma unui nor de aerosoli si ceva vapori
    3. aprinderea norului de aerosoli de la efectul termic al energiei de impact, schije incandescente de la un eventual proiectil, contact cu partile fierbinti / gazele arse ale motorului, scantei in urma ciocnirii pieselor, whatever.
    Uneori cele trei faze se observa clar alteori sunt atat de rapide incat totul pare o explozie.
    Apa supraincalzita (>100 de grade la presiune mare) pe de alta parte e o chestie f periculoasa si destul de imprevizibila mai ales in recipiente subtiri.
    In mod normal la 250 de grade cat zic ARCA boys apa nu fierbe doar din cauza presiunii f mari, o scadere accidentala a presiunii in rezervor poate sa duca la fenomenul numit BLEVE:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Boiling_liquid_expanding_vapor_explosion
    Atentie, BLEVE nu este o explozie chimica ci un fenomen fizic, deflagratia care se intampla la fenomene BLEVE care implica propan, samd. este un efect secundar al exploziei primare.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Boiler_explosion

    *Un demo de mica intensitate dar periculos „pa persoana fizica” este cand se scoate busonul de la vasul de expansiune al sist de racire a masinii cand motorul e cald. Apa care are peste 100 grade dar e impiedicata sa fiarba de presiunea din sistem ajunge brusc la presiune atmosferica cand se desurubeaza capacul si fierbe instant aruncand apa oparita in toate partile.

    3
    • stelian, intr-o situatie catastrofica, din orice motiv o fi si prin orice metode s-o intampla, daca face buum langa tine un tank cu kerosene sau unul cu apa la 250 C nu scapi…in caz de explozie e nashpa, asta e tot ce am spus…daca tu incerci sa imi explici ca intr-o situatie catastrofica unul e safe si doar cel cu apa e riscant, cu parere de rau dar m-ai pierdut (nu ca ar conta asta prea mult)…nu vrei sa ai o situatie catastrofica, fa-ti recipientii cum trebuie iar atunci problema presiunii nu va mai fi o problema…
     cred ca strabunicii au reusit sa se descurce decent cu locomotivele, nu am auzit sa se fi oprit transportul pe caile ferate pe motiv de explozii cazane, iar stiinta a evoluat putin intre timp sa putem si noi sa ne descurcam cu niste incinte sub presiune…
     chestia cu scoate busonul la vasul de expansiune e irelevant…ma astept de la cine s-o ocupa de lansat rachete sa aiba minimum de cunostiinte tehnice sa nu incerce kerosenul arzand sau apa la 250C cu degetul
     nu cred ca avem nici o divergenta cand vorbim despre poluare in cele doua cazuri…o zi buna

     2
     • Herr Von Renn Weg

      Not trying to be a smart ass, ba din potriva… o observatie prieteneasca: …situatie catastrofala… nu cred ca merge „catastrofica”… 🙂

      • CATASTRÓFIC, -Ă, catastrofici, -ce, adj. Catastrofal. – Din fr. catastrophique.

       sursa: DEX ’09 (2009) adăugată de LauraGellner acțiuni +1 definiție identică

       2
    • Daca vorbim despre gradul de pericol in utilizare , prefer apa in loc de petrol . In cazul exploziei rezervorului de apa daunele sunt mult mai mici decat in cazul exploziei rezervoarelor de carburant-oxidant .
     Dealtfel tehnologia a fost folosita mult timp in Romania , la locomotivele cu abur ” fara foc ” si nu au fost probleme. nu se cunosc explozii . Mi se pare ca s-a pastrat una pe un postament in fata la Oil Terminal in Constanta , au fost utilizate la Chimica Marasesti, rafinarii , port etc .
     Locomotiva nu avea focar de ardere a combustibilului , avea un rezervor care se umplea sub presiune cu apa aflata peste temperatura de fierbere , scaderea de presiune la admisia in cilindri o transforma in abur . Gasiti descrierea amanuntita in cartile lui Serban Lacriteanu Istoricul tractiunii feroviare din Romania , mi se pare vol. 3 .
     Deci daca tehnologia a functionat acum 100 de ani , nu vad de ce nu ar functiona si acum , daca se utilizeaza materiale de top si se calculeaza corect rezistenta .
     Eu le dorect succes .
     In rest , PR si bagat bete in roate concurentei .

 2. Si eu am fost entuziasmat când am auzit de proiectele lor si foarte dezamàgit când au ratat experimentul fàcut cu ajutorul militarilor români la Capul Midia.

  Dar mi-a trecut.
  ‘Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.’

  20
 3. Escrocherie, nimic n-au dus la bun sfarsit, nimic realizat pana acum…

  19
 4. Ce ma rupe pe mine la baietii astia e lipsa totala de jena (vba unuia, n-au centrul rusinii pe creier) cand vine vorba de promisiuni. Pana in iunie 2021 mai sunt 2-3 luni si ei spun ca atunci o sa lanseze daradaica de sub mare?
  Vad ca i-a apucat iar patriotismul si-au pictat tricolorul pe „racheta”.
  In alta ordine de idei, vad ca totusi Blue Origin progreseaza, in felul lor incet si secretoman, dar progreseaza:
  https://www.youtube.com/watch?v=iXOXKfarFhg
  Peste tot prin film apar componente din New Glenn.

  9
 5. Povestea lor este destul de ciudata dar in iunie vor fi sprijiniti din nou de armata .De pe siteul Arca Space inteleg ca vor fi doua teste unul in iunie cu prima treapta a rachetei si al doilea in august cu a doua treapta,urmata de o incercare de lansare in vara lui 2021.Pe pagina de Faceboock apar langa nmr Grozavul

 6. Dan Capitan (de plai)

  De data asta ii ajuta și Alexandru Cumpănașu, deci vor reuși.

  10
  • Le verifica Profu’ Online calculele live pe tiktok. Dupa care face o sesiune de brainstorm cu copii de 10-12 ani sa gaseasca idei pentru urmatoarele tep…proiecte.

   5
 7. Par tepari dupa mai multe esecuri insa asa se intampla cand promovezi ceva ,,inovativ,, care pana la urma se dovedeste un esec. Poate candva, ceva o sa le iasa si vor parea revolutionari.

 8. Și ăștia au fanii lor, gen Șoșoacă sau dr. Lavinia Grosan (pupăza pneumolog de la Oradea). Am încercat odată, pe pagina lor de FB ( când era postarea cu cazanul ăla plin cu aburi) să exprim o îndoială și am primit replici de nereprodus pe site-ul acesta

  6
 9. Eu am o singura nelamurire…

  Care este scopul tepelor date de astia ? (nu ma refer la asta de acum pentru ca inca nu a avut loc evenimentul)

  Cer bani si donatii de la diversi oameni/institutii/entitati cu promisiuni de tip vrajeli, pe urma dau gres dar raman cu o parte din bani ?

  1
  • @patriot…pai exista multi oameni al caror scop in viata e sa traiasca relativ confortabil frecand duda pe banii prostilor. Dl. Popescu ar zbura din orice firma serioasa dupa 3-4 saptamani daca e IMM/startup sau 3-4 luni daca e corporatie ca acolo dureaza mai mult pana trec vreo 3 sedinte, pana ii fac aia de la HR hartiile. La stat daca are noroc poate trai o viata nestiut de nimeni prin vreun birouas ascuns. Dar el a ales sa-si faca ONG si sa-si imprastie elucubratiile peste tot ca sa primeasca sponsorizari de la Gigei si Gigele care nu fac diferenta intre surub si piulita.
   Manley s-a exprimat cu corectitudinea politica specific americaneasca ca sa explice ca e bullshit. Si obraznicul asta s-a gasit sa raspunda.

   8
 10. Si eu i-am sustinut mult timp, pana sa realizez minciuna. Apoi ii intrebam pe Facebook pe cand si reusitele, ca de PDF-uri suntem satui, dar atunci mi-au dat block si la un momemnt dat chiar Popescu s-a atacat tare si chiar ma ameninta cu tribunalul. Cand au olecat in state.

  Parerea mea…….impostori!!!

  8
 11. Eu unul (apropos, azi e prima data dupa mult timp cand m-am trezit extaziat) imi doresc sa reuseasca insa tot ce stiu eu despre rachete, orbite, impuls specific si acareturi similare ma fac sa fiu sceptic. O racheta cu abur are traciune grozava, dar impuls specific tristut, asadar ar functiona doar, poate ca si booster, cu o treapta secundara mai normala (sa zic CH4/LOX sau LH/LOX) dar nu vad astfel de motoare in dezvoltare.

  Pe de alta parta, sunt fascinat de mult de ideea lansarilor din mare. Probabil dragonul de mare a lui Robert Truax m-a influentat prea mult. Dar imi place ideea ca muncesc tare si mult la o racheta, iar lansarea pot sa o vad apoi de pe o plaja, cu un Bloody Mary in mana, in slip si ochelari de soare 😀 .

  7
 12. capatu satului

  Io sper ca Arcaspace sa reușească
  Ca sunt cam singulari in domeniu asta
  Rosa este sub nivelu marii

  Altfel la istoria care o avem
  Trecutu apropiat, prezentu și viitoru sunt cam cetoase

  Guvernele și ministerele sunt pline de distruși la conducere
  Oameni incapabili
  Ridicați prin limbism și smen

  Școalele superioare și armata ar fi trebuit sa ducă înainte lupta de cercetare in domeniu rachetelor
  Atunci când ai oprit orice cercetare ai pierdut oamenii care făceau asta e greu,
  S-a încercat ceva și pe aici prin aducerea in discuție a rachetei de 57, noi proiectile de aruncător, rachetele larom etc etc
  Conducerea ceseate, semege și a armatei se prinde greu
  Ei se prind doar dacă iese un chef, un smen, ceva care umple burta sau satisface o plăcere personală
  Altruismul este ceva prin cărți

  Dar cu oameni ca fost ministru al justiției ajuns rector la prima școala a Moldovei și cu ăla șef de la academie, care nu e in stare sa lectureze teza de doctorat a lui Ponta și sa își dea seama dacă e copy paste sau o lucrare originala, in condițiile in care era membru in comisia aia de somn cu titlurile alea
  Aia e, chiar și așa

  La noi cercetarea științifică este cu institutul levantului
  institutul revoluției – cum pui armata sa tragă in armata și in civili, cam ca la 1907 și cum aia implicați avansează la excepțional, exact ca la 1907
  Cum scriem cu i din a
  Și ceva puțin pe domeniu tehnic
  Da puțin de tot

  Studiile alea ale Academiei Tehnice Militare sunt prea puțin
  Iar materializarea rezultatului cercetării lasă de dorit
  Astea nu sunt pt șefii de la ministerul de somn adanc
  Cafeau și ce se mai întâmpla prin oraș normal ca sunt teme de cercetare bune la aia cu somnu

  Ar mai fi ăla profesor de informatica copy paste de la pesedeu doritor de funcție de ministru
  Abramburica cu descoperirea expertizei in afara sensului din DEX
  Șefi de facultăți copy paste
  Etc etc

  Universităților noastre n-au avut stresu asta cu crearea unor laboratoare pe lângă ele care sa facă cercetare
  Iar armata face cercetare doar cum se poate avansa mai repede prin doctorate de astea cu integrarea in absolut, cum bati pași de defilare, ceva drill și butelii de vin
  Pici jos când afli temele de doctorat la armata

  La mintea mea, ministerul de învățământ era obligat sa impună condiția distribuirii unor bani pt ceva cercetare
  Concurs pe teme serioase
  Dar cum găsești oamenii suficient de integrii care sa stabilească câștigătorii

  Ce fel de facultate tehnica poate exista dacă nu face cercetare
  Ce absolvenți produce facultatea tehnica care nu face cercetare ?

  La mintea mea, ingineria presupune capacitatea de a găsii soluții la diverse probleme in domeniu de activitate
  Dacă la facultate nu ești ancorat in cercetare și ce se cercetează prin ziua de azi, ce soluții poți tu oferii la problemele de mâine

  Și ajungem la înzestrarea pt razboiu de mâine
  Care nu mai contează ca avem noi istoria noastră in genunchi pe străzi și nu are rost sa ne stricam obiceele

  Așa ca in lipsa oricărui concurent pt Arcaspace io sper ca ei sa facă ceva

  Altfel speranța moare ultima

  4
  • @capatu satului, ce guvern si ministere amesteci acolo.
   Trasnaia aia de la ARCA nu tine cont de Fizica de clasa a IX-a (Mecanica) si a X-a (Termodinamica). Pur si simplu apa nu poate inmagazina atata energie termica incat sa permita zborul. Termodinamica apei e cunoscuta si folosita de cel putin 200 de ani. 100 si ceva de ani intre 1800 si 1930 toate uzinele, pacheboturile si locomotivele au folosit termodinamica apei. E teren super batatorit. Un kg de apa sau de acumulatori pe litiu(ca trebuia sa adauge si prostia asta ca da bine la prezentari) inmagazineaza de 10 ori mai putina energie decat 1kg din combinatia oxigen lichid-kerosen. Punct. Aici s-a incheiat discutia, fara sa mai ajungi la cum mentii un cazan cu apa la 250 grade C.
   ARCA infloreste in Ro din cauza slabei pregatiri tehnice pe care o gaseste aici pe toate drumurile.
   Eu sunt uimit cum gasesc ei audienta in armata unde ar trebui sa se gaseasca totusi ingineri competenti care macar sa-si apere pielea de combinatiile cu astia daca nu reputatia.

   27
  • Cei de la Poli au avut o initiativa care urmarea utilizarea Volhov si a rachetelor de 122 mm: https://www.tehnomil.net/2012/05/30/rachete-romanesti-lansatoare-de-sateliti/
   Era ieri Cristian Roman la Guerrilla si spunea ca aia n-au mai reusit sa atraga fonduri de la privati ca luase ARCA tot…

   11
   • capatu satului

    @nicolae
    Toată stima pt demersul folosirii volhov
    Dar ceva mediatizare cu volhov

    Ca dacă nu exista materializare e greu

    1
   • In articolul de pe tehnomil se bat campii cu gratie. Racheta volhovului nu prinde 2600m/sec nici daca o impingi de la spate. Se numeste v755 iar alea 3 cifre reprezinta viteza ei. Adica 755m/s.si sa o duci de la 30km altitudinea ei maxima la 160 e cale lunga. Cat despre racheta tinta RT dude prajite e racheta complexului dvina cu rezervoarele de combustibil lichid umplute cu ciment si fara warhead, focosul radio si echipamentul de dirijare care ocupa aprox un metru din treapta a II – a in fata motorului.

    3
    • L-am dat doar ca exemplu de initiativa in materie… In rest, nu te contrazic, nu ma pricep si nici nu cunosc performantele tehnice ale Volhov. Doar imi aduceam aminte de proiect si-l dadeam ca exemplu de alta initiativa in materie.

     1
 13. X-37, doua imagini de la antrenamentul de iesire spatiu (EVA – ExtraVehicular Activity)…in piscina.
  https://twitter.com/DutchSpace/status/1372987572931194881

 14. Dan Capitan (de plai)

  Cum iese dansa așa din apă, nu o fi oare o SLBM? Oare câte megatone o avea în con?

  1
 15. Se pierdusera de sub radar prin USA…..

  Au debutat pe acolo ca niste 🙂 Tesla in bejenie, plangandu-se de ce nesustinuti erau in Romania, ce neintelesi…..

  Au schimbat targetul, au prezentat cu tam tam o placa zburatoare, ceva asezat peste multe motorase si elice de drona, probabil subansamle aduse din China….
  Binenteles ca, la fel ca la multe alte chestii, „noua tehnologie a bateriilor” te lasa jos dupa cateva minute….

  Parca a fost un articol sau o discutie aici, evaluari si temeri, cam cat de stabila e dracovenia….

  Vad ca acum, retur…Parca e circul, uite mama rachetuta….

  Stiu ca au mai avut un esec, cu scandal, fiind pierdut un satelit facut tot asa, la un un concurs de niste italieni……. Finantari EU, etc.

  Pacat ca implica numele tarii asa, fara nici o jena…..

  Errare humanum est sed perseverare diabolicum….

  8
 16. Eu i-as intreba de drona aia solara care intre timp a disparut de tot, nu ca ar fi fost cine stie ce de capul ei, dar tot i-as intreba pe unde o fi dansa…
  In rest, repet, n-au dus nimic la capat, nici-un produs finit, absolut nimic.

  4
 17. Nu i-am urmarit prea atent, dar cind am vazut planul cu supersonicul, chiar am comentat la ei, incercind chiar sa fiu binevoitor, mi-am dat seama ca nu au habar de nimic.
  La rachete nu ma prea pricep, doar as pune o intrebare, de ce vor sa lansesze de sub apa? Frecarea cu apa, la lansare, e mai mare decit cea cu aerul, deci ce se cistiga?

  P.S Totusi, sunt de admirat cum de reusesc sa traga bani de atita amar de ani!

  15
  • @neamtu tiganu, s-au luat dupa o idee din anii ’60 Sea Dragon
   https://en.wikipedia.org/wiki/Sea_Dragon_(rocket)
   Ideea era sa ai un booster gigantic care sa anuleze problemele legate de raportul intre masa proprie si masa totala prin forta bruta.
   Transportul si lansarea de pe mare a fost gandita mai fezabila pt. o racheta lunga de vreo 150metri si cu diam de peste 20 metri decat acelasi lucru pe uscat. Din cauza dimensiunilor, samd.
   Evident baietii n-au inteles nimic si au aplicat principiul la o racheta cu dimensiuni absolut comune. Rusii daca se enerveaza o fac lansabila de pe camion d’ala cu 8 punti.

   14
  • Offtopic: Ma tot tin de cateva zile sa va intreb: cum merge proiectul IAR-80?

   11
  • Sunt mai multe motive pt care ai lansa din apa:
   1) poti sa tractezi racheta oriunde vrei, si deci, teoretic ai putea sa obtii ferestre bune pentru orbite polare sau lansari ecuatoriale (profitand de viteza de roatie a Pamantului pt a reduce delta-v-ul necesar unei lansari)
   2) nu ai nevoie de multa infrastructura. Rachetele sunt mari si fragile, si au nevoie de rampe de lansare destul de solide. Nu gasesti astrodromuri peste tot.
   3) aplicabil mai mult pentru vehicule grele si supergrele: atenuarea zgomotului. Cand Truax a conceput Sea Dragon, la cele 18.000 tone ale ei, ar fi lichefiat orice rampa de lansare din beton.
   4) Atenuarea unei eventuale explozii. Din nou, o problema mult mai mare la o racheta super-grea (N1 a explodat cu forta de 2-3 kilotone, si majoritatea combustibilului nu a ars; a facut terci rampa de lansare, si a aruncat bucati la mile distanta).

   7
   • 6) Legea lui Arhimede , greutatea rachetei este mai mica pana la iesirea din apa
    7) Modulul de elasticitate al apei , in apa creste forta de propulsie

    4
    • 5) Hai sa-l pun , daca tot l-am sarit , la banii pe care ii au e tot ce pot face .
     Apropo, tin minte un comentariu slinos de pe pagina lor de facebook , venit din Romania , cum ca au furat sute de milioane . Atat ne ajuta capul , asta scriem .

     1
  • Eu personal particip doar cu virful degetului mic.

   Din pacate echipa s-a impartit in doua, deci merge mai greu. Motivul despartirii a fost legat de anumite principii tehnice, inerente de altfel intr-o asemenea intreprindere.

   Grigore, care vine si pe aici des, e f harnic in acest proiect. Puteti participa la diferite dezbateri vezi https://www.iar80flyagain.org/corectie-geometrie-invitatie-la-dezbatere/?fbclid=IwAR0De4GX0YRZx8sHm2sfvZTnHOXbqDWGUwCkK-YxuJvicY7CdxY3uvYtbG0

   2
   • De-asta vroiam sa va intreb ca am remarcat ca s-au separat echipele. Eu sper sa reusiti. Ar fi cu adevarat o realizare! Din pacate Grigore n-a mai dat pe aici de ceva timp. Nici cu articole, nici cu comentarii.

 18. Pai nu avem decât să așteptăm și să vedem ori ăștia sunt niste genii și vor reuși ce alți nu pot vedea sau își pot imagina !!! Ori niste gunoaie șarlatanie !!! Ideeia in sine este geniala gândițiva la avioane cu astfel de propulsie !!!! Etc îți trebuie imaginație și încercări nebune sa sa dovedești că ești bun și nu uitați Henry Coandă etc la fel le zicem pe atunci ?pss la ce ideei și imaginație am eu chiar mi-ar placea sa ii vad pe aia cu arca spre cer !!!

  1
 19. Cred ca si nord-coreenii se pricep mai bine la rachete decat clownii astia.

  Atata timp cat nu sunt implicate fonduri publice, treaba lor pe cine prostesc.

  3
 20. Vă roade invidia, mie mi-au promis că iarna viitoare ajung pe Venus. Acolo atunci este sezonul turistic și nici n-am nevoie de pașaport covid…

  6
 21. Eu cred ca baietii astia cand fusera prin America(care e plina de prodti numai buni de prostit) au luat din banii aia donati o UGM27 polaris 3 la pret de fer vechi. Ori au subtilizat vreuna de la muzeu. I au tras
  o vopsea si acum o „lanseaza”. Submarin ca asa se lanseaza polarisul. In plus poza lor seamana al dracu cu ugm27.

  1
 22. Am trait s-a vad si pe asta !
  Cetatenii tarii care a imprumutat 20+ miliarde fara sa stie unde au mers , care a cumparat masti de protectie de la o firma sateasca de produse alcoolice si tutun ,care a vandut economia nationala pe un leu , care a lasat liberi proprietari de sclavi pe motiv de prescriptie , care a platit despagubiri in ultimii ani grofilor optanti pentru proprietati platite demult de guvernul regal roman , care a avut presedinte un turnator la securitate , care au iesit in strada pentru Colectiv si apoi au votat primar pe Piedone , ei bine , se vaieta ca au fost inselati de ARCA .
  Dumnezaule mare !

  7
 23. Si hai sa mai lamurim o treaba :
  Ai fost colaborator de nadejde pe pagina de facebook a stalinistului Samusan ( acuma pagina e inchisa , raportata , urmele sterse , da-ma in judecata pentru calomnie , print screen , salvat doc ) , pagina care propovaduia prietenia si fratia cu Rusia, China , Coreea de Nord .
  Dar vremurile s-au schimbat , si te-ai pripasit pe aici , transformand RoMilitary intr-un site mai mult politic decat militar , cu vadite tendinte de alipire la axa Berlin-Moscova cu halta la Budapesta . Si de indepartare de Statele Unite si mai ales de Israel .
  Polonia e tot mai departe de noi .

  Ca am tratat ironic oamenii care nu gandesc ?
  Pai tu ai alungat de pe site pe oamenii care gandesc si care stiau cum merg lucrurile in domeniul militar , sau ai lasat sa fie insultati pana au plecat singuri .
  Asa , cu obraznicie maxima, tip ” hai, eject ” .
  Sau ” imi insulti inteligenta ” , la care iti raspund ca crima fara cadavru nu exista , iar inteligenta nu am vazut , nici moarta nici vie .
  L-ai alungat personal pe PavelM , care participase la omologarea tancurilor romanesti , si care a spus de la inceput cum va decurge afacerea Agilis , si a avut dreptate .
  Nu mai sunt Arhanghel , de la INCAS , nu mai este Buzu , Adrian armurierul mai intra din an in pasti , Step de la INCREST etc .
  GSG9 s-a mutat pe Tehnomil , pe care l-a transformat vad in one-men-show , multi intra acolo numai sa-l citeasca .
  Chiar ai crezut ca un om inteligent sta la nesfarsit sa aduca argumente unui incapabil sau unui muce ?
  Sau sa accepte obrazniciile cuiva ?

  Daca vrei da-mi ban, sunt satul .
  A treia oara poate a fi cu noroc.
  Pentru tine .

  S-au adunat prea multe deja .

  11
  • „Ai fost colaborator de nadejde pe pagina de facebook a stalinistului Samusan”
   Esti dus cu pluta, spui minciuni. La naiba, nici nu stiam ca ghertoiul si casca lui mai exista, l-am avut la „urmariti” pe Facebook parca si atat, sunt ani si ani de atunci, uite ca tu iti aduci aminte, imi tii sambetele, sucaritule!

   In ciuda articolelor tale pe care le apreciez in continuare…suferi de prostii PCRiste/PSDiste de cand te stiu, ai ramas extrem de ofticat pe mine ca blogul asta nu a virat catre preferintele tale politice si atat, ca tu nu ai putut sa-l deturnezi!

   „..si te-ai pripasit pe aici , transformand RoMilitary intr-un site mai mult politic decat militar…cu vadite tendinte de alipire la axa Berlin-Moscova cu halta la Budapesta . Si de indepartare de Statele Unite si mai ales de Israel.
   Polonia e tot mai departe de noi.”

   Ce..ma? Bre, tu nu esti normal? Cum dracu poti sa scoti asemenea dejectii la adresa mea?

   Fac eu ceva pe ARCA, astia n-au creat un singur produs viabil de cand sunt ei „noii Vlaicu si Vuia”! Numai porcarii fara finalitate. Era o expresie „always a bridesmaid, never a bride”…zi-mi si mie o singura realizare a ARCA!
   Una!
   Au pierdut ani si bani cu nemilutia pentru toate porcariile aventurist-fripturiste, fara sa realizeze macar un singur produs concret! Pana acum faceau dracu mai bine niste rachete pentru Armata in loc de toate aberatiile!

   ARCA este pentru tehnologia spatiala ce este AUR pentru politica!
   Zero…”blowing steam”.

   17
   • Mi-aduc amine de scoala generalà, ore de „atelier”.
    Trebuia sà avem un proiect de làcàtuserie.

    Eu, mai smecher, voi face o rachetà pe sine (în formà de hipodrom, se întorcea racheta pânà îsi consuma „reactivul”).
    Prezentat proiectul, nota 10 !
    Al doilea trimestru, mà rog de tata sà cearà la un strungar sà face o vagà formà aerodinamicà din aluminiu cu gaurà în fund, nota 10 !
    Ultimul trimestru, un fel de sine asamblate aiurea, nota 10 !

    „Proiectul” n-a functionat niciodatà. Dar am avut media 10 !

    7
   • ” Esti dus cu pluta, spui minciuni. ”
    https://i.postimg.cc/QdQ36zWD/stal.jpg
    Tupeist pana la capat .
    Nu, nu sunt nebun .
    Sa mai pun ?

    ” imi tii sambetele, sucaritule! ”
    Absolut normal . Cum meriti .
    https://www.rumaniamilitary.ro/tabloul-electoral-cu-o-saptamana-inainte-de-alegeri#comment-237166
    Sunteti pe aici cativa care sunteti convinsi ca puteti sa insultati/loviti pe altii , dar cand ceia altii riposteaza nu va place .

    Oricum , nu cred ca esti in masura sa arunci primul piatra , ma tii fisat si tu :
    https://www.rumaniamilitary.ro/sondajul-rumania-military-20-alegeri-parlamentare-2020#comment-423441
    De fapt , spuneam ca nu-mi plac cameleonii, sau securistii , sau plozii lor , sau latraii acestora .

    ” Si de indepartare de Statele Unite si mai ales de Israel.

    Ce..ma? Bre, tu nu esti normal? Cum dracu poti sa scoti asemenea dejectii la adresa mea? ”
    De cand ai aparut pe aici , cu ceva putere in mana , nu , nu ai laudat Rusia , ci ai condus o campanie impotriva cui incerca intarirea relatiilor cu Statele Unite sau Israelul .Intamplator a fost doar Dragnea si ai lui , asa ne-am ales cu Patriot , cu Himars . Si cu P5 dotat cu turele fabricate in Romania , bineinteles cu colaborare israeliana ,
    Bineinteles , articole si comentarii , turela nu e buna, tehnica israeliana nu se poate omologa, etc .
    Iar dupa ce plozii securistilor au luat puterea , si mai rau : saptamana aceasta am aflat ca in loc de elicoptere de lupta adevarate Bell ( crash-landing safe ) vom cumpara niste jucarele militarizate , bune doar de prezentat la parada .

    Si ce mai voia Dragnea ? 50% din gaz sa ramana in Romania , acuma o sa plece spre Ungaria , Austria pe trei parale .
    Chiar , cine a avut de castigat din platforma continentala a Marii Negre dupa intrarea lui Dragnea la bulau ? Pai firme cu interese /capital austriac , ungar , sarbesc, rus , ca vad ca americanii incep sa vanda .
    Cand s-a simtit incoltit Dragnea unde a fugit sa ceara ajutor ? In Israel , nu la Moscova .

    Imi apreciezi articolele ?
    Normal , sunt singurele pe tot net-ul care trateaza tema armamentului hi-tech romanesc .
    Dar mai bine ti-ai aprecia tara , ca de cand ai aparut au prins curaj pe site denigratorii Romaniei , sau a realizarilor romanesti .
    Si chiar nu inteleg de ce trebuie sa ma las batjocorit , sau sa.mi fie batjocorita munca pentru ca sunt roman .

    Iar atitudinea ta pe site imi aduce aminte de sefutul tipic actual din Romania , slugarnic cu sefii , tiran cu subalternii .
    Un motiv in plus pentru un om inteligent sa emigreze .

    Cam de cate ori poti minti lumea ?
    La infinit .
    Doar ca lumea nu te mai crede .

    9
 24. Intrebare intrebatoare : pe cine e asa suparat @nicusor ca nu am inteles neam?? Si am si eu ceva ani pe aici, l am prins si pe gsg ul(haios tip apropo).

  5
  • Pe mine…chestii vechi, politice, din primii ani.

   4
   • Are si Nicusor dreptatea lui.
    S-au publicat de cateva ori niste chestii mai politice pe aici de nici nu am indraznit sa comentez la ele… lasat pe Razvan sa gestioneze puhoiul de comentarii, daca tot a publicat

    6
    • Problema MZ e ca politica romaneasca nu este coerenta in privinta armatei si cu totii stim ca membrii ei sunt corupti pana in maduva oaselor si atunci nu poti sa o elimini din ecuatia discutiilor despre achizitiile militare mai ales cand iti face cate o cascadorie ca programele de dotare a marinei militare care sunt on hold 5 ani de zile pt ca nu exista urgenta ca sa aprobi un HG

 25. Asta cu alipirea la axa Berlin Moscova, îndepărtare de USA și Israel a fost tare de tot. Citesc articolele de ani buni, dar nu am văzut vreunul admirativ față de ruși sau nemți. Dimpotrivă, uneori erau chiar prea enervante micile comentarii. Sau o fi psihologie inversă? Înjuri tare pe ruși, ca să stârnești simpatie. Cum e, domnu ‘ RM?

  3
  • Oh, nu ai dezvaluit Planul! 🙂
   Planul meu, atat de minutios ticluit de atata timp…sunt un geniu, ce mai! Busted!

   Acu serios…
   Si tampenia cu Ungaria, n-o uita si pe aia..
   Probabil nicusor, in stil PCRist de Scornicesti, e suparat ca unii comentatori mai di colo sa, din Transilvania, nu stau toata ziulica sa infiereze cetatenii romani de nationalitate maghiara, deci, in opinia lui asta insamna ca am tradat eu pentru Ungaria…
   Cam la fel cu gsg9 si dany, s-au suparat baietii ca de ce suntem prea permisivi cu cei pro-Moscova…

   Bre, oameni buni, daca eu v-am suparat pe fiecare in parte, chiar de mai multe ori (mai mult sau mai putin obiectiv)…asta inseamna ca mi-am facut treaba. Daca vreti sa fiu io baba-cloanta, responsabila pentru toate supararile voastre cu privire la anumite situatii pe blog…sa stiti ca accept! 🙂
   Bring it on! I can take it.

   2
   • „Cam la fel cu gsg9 si dany, s-au suparat baietii ca de ce suntem prea permisivi cu cei pro-Moscova…”

    Mda, si eu eram înfierat cu mânie proletarà de aceeasi din cauza bànuitei admiratii moscovite, când mie îmi plac mai ales vodka, Natașele, Prohoviev si Ceaikovski si baletul Bolșoi…

   • ” Probabil nicusor, in stil PCRist de Scornicesti, e suparat ca unii comentatori mai di colo sa, din Transilvania, nu stau toata ziulica sa infiereze cetatenii romani de nationalitate maghiara, deci, ”
    Eu am spus de gaz .
    Trecand peste insultele primitive , de ce deviezi discutia ?

 26. @Nicusor, Razvan & restul
  Discutia se duce intr-o zona offtopic. Va rog sa va opriti aici sau sa o mutati. Multumesc!

  2
  • De acord.

   Pe subiect, fara politica: ARCA literlamente promoveaza…”hot water”!
   In loc de ARCAboard (parca era si ARCA mini skateboard)…mai bine niste rachete clasice sau macar niste drone mai mititele..macar vindeau naiba ceva, aveau o linie de productie…
   Asa insa…nimic…”hot water”. Chestia chiar e…simbolica.

   2
  • Pai subiectul Arca, a cam devenit politic: promisiuni fara concretizari 🙂

   1
  • ” Discutia se duce intr-o zona offtopic. Va rog sa va opriti aici sau sa o mutati. Multumesc! ”
   Am inteles . Eu .
   Dar trebuie sa intelegi si dumneata ca s-au atins niste limite .
   Din partea mea , limita de rezistenta / toleranta la obraznicie .Indreptata contra mea sau a altora .Personal , sau prin torerare .
   Din partea lui Mihaeanu , ridicarea poalelor in cap in locul ratiunii arata si ea o limita .

   Cat despre atitudinea mea in favoarea ARCA , ca unul caruia i-a intrat securitatea de doua ori in casa chiar nu am de gand sa uit , sau sa aclam tamp denigrarea /distrugerea a tot ce inseamna tehnologie / industrie de varf nationala , sau capital national , campanie dusa de securisti , sau plozii lor , si aplaudata de latraii lor .
   Si transformarea tarii in furnizor de materii prime si piata de desfacere .
   Pretul pastrarii privilegiilor lor .
   Cei de care am crezut ca am scapat acum treizeci si unu de ani .

   Hmmm, Nicusor PCR-ist care apara capitalul , in speta cel national .
   Apoi daca la insulte nu mai suntem in stare sa gandim , la rachete cum ?

 27. Ar fi o mare lovitura daca n-o fac. Se poate spune, adio ARCA. N-o sa-i mai creada nimeni.

 28. Poate că ar trebui creat un topic distinct și permanent pentru polemică. Ar putea fi denumit pretențios homo homini lupus est, doar o vorbă să-ți mai trag sau simplu: vrute și nevrute… Și completat cu unul: iarta-mă…

 29. @gsg și @dany au fost și sunt ok.
  Sa nu dezgropam securea războiului.
  Ok?

  4
 30. vă scoteti ochii degeaba pentru niste păcălici….
  daca s-ar trece peste niśte obsesii si crize de mijloc timpurii sau intarziate s-ar comunica mult mai bine,nu subiectul articolelor e problema.

  1
 31. Cel putin cu proiectul satelitului romanesc , ROSA nu a facut decat sa toace bani publici degeaba , satelitul lor a fost anuntat de Piso in Observatorul Militar inainte de anul 2000 , si pierdut din prima la intrarea pe orbita dupa atatia ani de pritocire .
  Si mai si fusese construit pe baza unui kit .
  Asta nu supara pe nimeni , ROSA nu insala contribuabilul prin esec ?

  1
 32. Pun si eu un comentariu lcu mult dupa spartul tirgului doar pentru a lasa niste cifre cu care sa puteti compara intentia ARCA cu posibilitatile tehnice reale .

  @ Nicusor mi-a pomenit numele iar un prieten , R.S. mi-a atras atentia .

  Recordul mondial de altitudine ( 29 septembrie 2019 ) pentru rachetomodel cu 2 litri de apa rece + putin sampon 😉 ( presurizata la 68 atmosfere ) , HORIZON : 961 m in timp de citeva secunde .

  Deci …. sub 1 km QFE .

  https://www.youtube.com/watch?v=OTArDzG2veg

  RPG ieftin :)))))))

  Reamintesc :

  Presiunea in camera de ardere la cel mai performant motor racheta RD-180 = 300 atmosfere timp de citeva minute .

  Repostez cite ceva date despre abur :

  ” Aburul este disociat direct prin termoliză în oxigen și hidrogen începând de la temperatura de 1700 °C.[11] La temperatura de 2300 °C disociază circa 3 % din masa aburului, iar la 3000 °C disociază circa 50 %. ”

  La multe mii de grade in plus va disocia cit mai aproape de 100 %

  Avantaj pt o eventuala camera de ardere .

  Si iarasi problema ajunge la temperaturi ridicate !!!

  Disocierea nu era mai buna la sol si depozitarea in rezervoare separate ?

  Dar ARCA nu utilizeaza plasmotroane cu arc electric ( peste 20 000 grade celsius ) ci niste banale fierbatoare electrice alimentate de baterii LIPO . Sau macar niste ( MULTE ) lampi autogen … ar fi fost mai bune .

  Sa inteleg ca fosta solutie cu apa oxigenata , trecuta prin catalizatoare…. a esuat …. ?

  Ati inteles ? Deci , trebuie un reactor nuclear usor cu o putere de citiva MW, racit cu apa rezervorului sferic din titan in care trebuie fiarta apa pt a genera aburul instant primar cu un debit enorm ( de la sute de litri la mii de litri pe secunda de apa vaporizata la inalta temperatura a aburului pt a obtine macar citeva sute de m/s pt o acceleratie decenta . Rezonatori autoinductivi , trepte de incalzire a aburului , arc electric , oscilatoare de inalta tensiune si frecventa , tehnologia plasmei , etc .

  Reamintesc ca sint necesari citeva mii de m/s pt prima viteza cosmica . Sa fiu mai precis …. Abur in circuit deschis pentru ca schimbatoarele de caldura ar fi prea grele . Solutie sovietica , ce palaria mea 😉 Adica in loc sa arunci cu aer super-fierbinte trecut prin reactorul nuclear …. arunci cu abur super-fierbinte , fabricat si iradiat pe loc !!!

  Sa fiu mai clar ? …. Vor sa ridice o termocentrala pe orbita !!! 🙂 Ca prima treapta ….. Pina la SSTO ….. mai este …

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Abur#Abur_supra%C3%AEnc%C4%83lzit

  CONCLUZIE :

  RACHETA REUTILIZABILA ECO nu este chiar asa de ecologica ….. Trebuiesc citiva MW ( la mase mari chiar ……. GW ) injectati ca sa fierbi apa aproape instant pt a furniza debitul , temperatura , presiunea si viteza / acceleratia necesara fluidului de lucru .
  p.s.

  Cu cit scade presiunea de ejectie a aburului , cu atit creste diametrul aerospike . Cu cit creste diametrul , cu atit creste rezistenta aerodinamica parazita in urcare .

  Si iarasi ne intoarcem la problema cresterii altitudinii punctului de lansare .

  Asta este tendinta treptei 1 pt orice vehicul spatial / cosmic …

  a. https://en.wikipedia.org/wiki/Scaled_Composites_White_Knight_Two

  sau asa …

  b. https://en.wikipedia.org/wiki/Stratolaunch_Systems

  Treapta 2 …. ceva similar : SR-72 , AURORA , ( plafon maxim aproximativ la 35-40 km ) , ( scramjet high stratosferic , high hipersonic , etc ….

  Treapta 3 …. racheta ( motor hibrid perfectionat ) + sarcina utila de satelizat ( plafon LEO )

  Treapta 4 ….. sarcina utila + reactionless drive …

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *